Dijous, 14 de Novembre de 2019 - Edició 476
La República

Súmate denuncia “pressions/amenaces” del PSC a Manuel Royes perquè no assisteixi a la presentació de l’entitat a Terrassa

Terrassa (ACN).- L'associació 'Súmate' es presenta aquest divendres a Terrassa (Vallès Occidental) en un acte que havia de comptar amb la participació i el suport de l'excalcalde socialista de la ciutat Manuel Royes però que finalment ha comunicat que no hi anirà per motius personals. Tampoc hi assistirà el 'Grupo de Coros de la Unión Extremeña', que havia de fer una actuació durant l'acte i que també ha excusat la seva participació. El coordinador de l'associació al Vallès Occidental, Marc Santín, ha ha lamentat aquests fets i ha explicat que dins de 'Súmate' hi ha gent del PSC que els ha reconegut que Royes ha rebut “pressions/amenaces” per part de la direcció del partit perquè la seva presència els hi podria trastocar la seva “estratègia”. 

Redacció
Redacció 15/05/2014

El coordinador de l'associació al Vallès Occidental ha assegurat que fins ara no s'havien trobat amb un cas així i ha considerat “antidemocràtic” que també s'influeixi en la voluntat d'una entitat. Tot i això, el coordinador de l'associació al Vallès Occidental, Marc Santín, ha afirmat que Royes serà substituït per l'exprimer secretari del PSC a Terrassa, Josep Serra. L'associació compta amb 16 delegacions arreu de Catalunya des que es va presentar al setembre a l'Hospitalet de Llobregat.
'Súmate' arriba aquest divendres a Terrassa, on presentarà el seu posicionament com a catalans de llengua i cultura espanyola que mantenen els seus orígens familiars i culturals però que volen la independència per Catalunya. A l’acte està prevista també l'assistència de l'exconseller d'Economia Antoni Castells, el secretari comarcal de la UGT al Vallès Occidental, Josep Sancristòfol, l'exmilitant del PSC i PSOE Paco Martínez, l'històric del PSUC de Terrassa Agustí Daura, la directora del 'Diari de Terrassa', Anna Muñoz, i l'expresident de l'Associació de Veïns de Ca n'Anglada Pepe Ruiz.

'Súmate' compta a Terrassa amb el suport del Pacte de Terrassa pel Dret a Decidir, que aglutina un total de 85 entitats. El pacte es va presentar al novembre i comptava llavors amb el suport d'una quarantena d'entitats cíviques i culturals i persones a títol individual, entre les que hi havia l'exalcalde Royes.

Santín ha explicat que 'Súmate' ha visitat ja el 70% dels municipis del Vallès Occidental i que al setembre esperen haver-los completat tots. Ha assegurat que la rebuda està sent “molt positiva” i ha explicat que hi ha gent que de vegades va als actes “per curiositat” i al final acaben agraint-los que així nascut una associació d'aquestes característiques.

“Que et diguin sóc espanyol, també sóc català però independentista o sóc de la 'Roja' però vull la independència a vegades trastoca i són coses que semblen màrqueting polític però no. Ho expliquem d'una forma que és tan de veritat que la gent acaba dient: tu ets com jo”, ha declarat.

El coordinador explica que la delegació de 'Súmate' al Vallès Occidental és de les que més actes de presentació ha fet i afirma que representen una bona part dels 350 afiliats amb que compta l'associació a nivell general.
16 delegacions a Catalunya

L'associació va néixer al setembre a l'Hospitalet de Llobregat amb la voluntat d'aglutinar totes aquelles persones que viuen a Catalunya però que tenen orígens d'arreu de l'Estat espanyol i que aposten pel dret a decidir i la independència de Catalunya. En el seu manifest, defensen el “debat obert, democràtic i participatiu” que inclogui tots els catalans, “també els que s'han vist exclosos”, afegeix, com “aquells que van venir a buscar un futur millor a Catalunya”.

El president de 'Súmate', Eduardo Reyes, ha valorat a l'ACN molt positivament el camí que està recorrent l'associació i ha explicat que ja han obert 16 delegacions arreu del territori, una d'elles al Vallès Occidental. Ha destacat també que compten amb uns 40.000 seguidors a les xarxes socials i s'ha mostrat esperançat en “continuar creixent”.

Ha reiterat que l'associació vol explicar el seu posicionament, explicar els motius del perquè no veuen una altra via que la independència. “Nosaltres no creiem en terceres vies”, ha manifestat.
 

Relacionats