Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Strubell es desmarca de Laporta i defensa la continuïtat de Solidaritat

La polèmica d’aquests darrers dies a Solidaritat Catalana (SI) sobre el pacte amb Portabella a Barcelona i la conveniència o no de reeditar la coalició ha tingut com a principals protagonistes Joan Laporta, Uriel Bertran i Alfons López Tena, i el quart diputat de la coalició, Toni Strubell, se n’havia mantingut prudentment al marge. Finalment Strubell ha trencat el silenci, i ha sortit a defensar la solidesa de SI i les tesis de Bertran i López Tena, assegurant que ‘formar candidatura amb Jordi Portabella per a les municipals de Barcelona és de tot menys buscar la unitat independentista’. Per Strubell, el pacte amb Esquerra només intentaria ‘salvar el cul’ i beneficiar els republicans, i en aquest sentit el diari assegura que fins i tot La Vanguardia ha celebrat la crisi a Solidaritat.

Redacció
Redacció 04/03/2011

Strubell considera que el rotatiu del grup Godó ‘Està encantats que Laporta se’n vagi amb els qui durant anys oferien garanties absolutes de no representar res problemàtic per a l’establishment’. Per altra banda, els joves de SI han fet públic un comunicat on defensen reeditar la coalició i lamenten les ‘divergències’ expressades per Joan Laporta.

En un article al seu blog, el diputat gironí considera que el titular de La Vanguardia ‘ERC logra la fractura de Solidaritat’ a través de la fugida de Laporta amb Portabella suposa la constatació d’aquestes tesis, ja que ‘ara veuen el partit feliçment “fracturat” gràcies a la marxa, precisament, del Sr. Laporta’. En aquest sentit, Toni Strubell considera que el que espanta La Vanguardia no és Laporta sinó Solidaritat, i en aquest sentit constata que la feina de Solidaritat ha de continuar com fins ara.

‘No hi ha ningú a SI que no la vulgui la unió independentista’, reitera Strubell, que qui no busca la independència és Esquerra Republicana: ‘Qui observi les evolucions dels republicans en els darrers temps veurà que hi ha una desvinculació total amb el discurs independentista i una dinàmica absolutament continuista respecte a l’anterior fase’. ‘Hi ha molts senyals que ens indiquen que la “unitat independentista” que preconitzen els d’ERC no és més que un darrer esforç per salvar una nau que, recordem-ho, porta set anys fent allò que cap força independentista del món ha fet enlloc: lligar el seu destí polític a un dels seus oponents nacionals més aferrissats’, defensa el diputat.

En aquest sentit, Strubell fa seves les tesis de Víctor Alexandre, i considera que ERC vol engolir Reagrupament i Solidaritat ‘per poder-los dinamitar des de dins, després d’haver-los blasmat, difamat i estigmatitzat’. Davant d’aquests intents d’absorció, que a Barcelona ja haurien fructificat amb el pacte ERC+Reagrupament, el diputat de SI considera que ‘la funció que exerceix SI és vital’, ja que ‘té un full de ruta’ i té ‘l’empenta i la valentia necessàries per dur-lo a terme’. ‘Si cedíssim als qui res no han fet per l’independentisme efectiu -conclou Strubell- sí que estaríem contribuint a fer una fractura. I penso que la percepció d’aquesta fermesa és justament l’element que fa que Solidaritat estigui creixent dia a dia’.

Els joves de SI, a favor de la coalició

També s’han posicionat a favor de reeditar la coalició els joves de SI, que en un comunicat han fet públic que ‘segueixen donant suport a la coalició Solidaritat Catalana per la Independència, integrada per Solidaritat per la Independència, pel Partit Socialista d’Alliberament Nacional, per Els Verds-Alternativa Verda, per Catalunya Nació Independència, pel Partit Republicà Català i recentment, per Catalunya Acció’ i on ja no fan figurar, per tant, Democràcia Catalana. 

Els joves consideren que cal ‘mantenir-se junts’, i rebutgen ‘tota mena de divergència expressada per mitjà de la premsa per part de qualsevol dels partits i entitats integrants de Solidaritat Catalana per la Independència, així com també de les personalitats que l’integren’, en referència a la posició mantinguda per Joan Laporta.

A més asseguren que donen suport a ‘pactes puntuals, siguin a Barcelona, cap i casal de la nostra nació, o siguin a qualsevol municipi on es cregui convenient aglutinar esforços’, però també asseguren que ‘cal establir condicions per pactes, per preservar una de les nostres raons de ser, la regeneració democràtica de tots els partits polítics, però en especial, dels que s’autodefineixen independentistes’.