Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Strubell demana que la restitució de Montjuïc recuperi les quatre barres al Palau Nacional

Amb la restitució de les quatre columnes de Puig i Cadafalch no n’hi ha prou. Aquest és el parer dels impulsors de la restitució i d’alguns dels representants polítics assistents a la inauguració d’aquest diumenge. Des de Solidaritat Catalana, el diputat Toni Strubell ha insistit que cal continuar treballant per recuperar l’herència de la Mancomunitat. ‘Encara no s’han recuperat els colors de la senyera que haurien de projectar els 9 feixos de llum del Palau Nacional i que també va prohibir la dictadura de Primo de Rivera canviant-los pel color blau actual’, ha explicat Strubell. A banda d’això, pels promotors de la restitució la polèmica de la placa commemorativa, vetada per l’Ajuntament, ‘no quedarà així’, i han advertit que els alcaldes ‘vénen i van’. En aquest sentit, la Xarxa d’Entitats ha explicat a directe!cat treballarà perquè finalment s’incorpori una inscripció en record ‘als patriotes catalans de tots els temps’ a les columnes.

Redacció
Redacció 27/02/2011

Strubell ha destacat que ‘després de més de 80 anys, el poble de Catalunya ha pogut veure la restitució d’aquestes Quatre Columnes enderrocades per una dictadura’ tot destacant el fet que ‘“li hagi costat molt a aquesta democràcia de recuperar-les’. Strubell ha subratllat que ‘no ha estat un camí fàcil i que una entitat heroica com la Xarxa d’Entitats dels Països Catalans ha hagut d’invertir més de vuit anys per fer-ho possible’.

El diputat independentista ha considerat també que la recuperació de les columnes és un tema ‘paral·lel a la recuperació dels papers de Salamanca’ i ha posat de manifest que ‘el poble de Catalunya ha d’estar content per haver aconseguit dues fites que en el seu dia se’ns va dir que serien impossibles d’aconseguir’. Strubell considera que la tercera peça d’aquesta operació ‘és aconseguir la independència nacional, i que encara que també ens diguin que sigui impossible, entre tots ho aconseguirem’.

La Xarxa d’Entitats afirma que ‘els ajuntaments vénen i van’ i la placa ‘no quedarà així’

Segons han explicat les entitats promotores a directe!cat, Bragado els havia promès que la placa ja estava feta i preparada per col·locar amb el lema del consistori, però es podria ‘refer’. Però a la pràctica no hi ha hagut possibilitats de refer ni consensuar cap solució intermèdia, cosa que ha fet que la Xarxa d’Entitats titlli aquesta promesa de Bragado de ‘maniobra de distracció’ i s’han mostrat molt enutjats per la ‘política de fets consumats del consistori’. Així, la placa commemorativa al gust del PSC serà la que inaugurarà les columnes tot i que els impulsors de la reconstrucció asseguren que ‘no quedarà així’ i recorden que no han treballat durant gairebé nou anys perquè ara el procés s’acabi amb gust agredolç.

Recorden que ‘els ajuntaments vénen i van’ en referència als pronòstics electorals del PSC a les properes municipals i asseguren desafiants que ‘això no quedarà així’. Malgrat tot, es mostren ‘molt satisfets’ per la inauguració d’aquest diumenge ja que quan van començar a reclamar la restitució d’aquest monument molta gent no pensava que s’arribés fins on ho han fet.