Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

SOS Racisme demana a tots els partits que no estigmatitzin la immigració en la campanya electoral

SOS Racisme ha presentat aquest dijous el seu propi cartell de campanya electoral per a les pròximes eleccions estatals del 9 de març, en què demana a tots els partits polítics que no estigmatitzin la immigració en les seves propostes de programa. Amb peces d’escacs de diferents colors, l’entitat vol reflectir la diversitat ciutadana i recordar als candidats que ‘les persones immigrades no són peces del joc electoral’, tal com diu el cartell, sinó que tots són ciutadans. La portaveu de SOS Racisme, Begoña Sanchez, acompanyada d’altres membres de l’associació, ha presentat el cartell davant de la seu de CiU al carrer Còrsega, per després lliurar-lo a les seus de tots els partits catalans que concorren a les eleccions.

Redacció 08/02/2008

SOS Racisme ha començat la seva demanda a la seu de CiU perquè considera que ha estat el primer partit en buscar rèdit electoral amb el tema de la immigració pel cartell que va presentar Josep Antoni Duran i Lleida, en què afirmava que ‘a Catalunya no hi cap tothom’. Per això, a més de lliurar el cartell de SOS Racisme, la portaveu també els ha deixat una carta en què demana la retirada del cartell sobre els immigrants, que considera ‘lamentable i d’una irresponsabilitat política molt gran perquè juga amb la por de la gent’.

Com que la persiana de la seu de CiU estava tancada aquest matí, tot i que el personal treballava amb normalitat a l’interior, els membres de SOS Racisme només han pogut deixar la carta i el cartell entre els ferros de la persiana abaixada i al porter de l’edifici, ja que ningú els ha obert la porta. Coincidint amb l’inici de la precampanya electoral, la portaveu d’aquesta entitat que treballa per la convivència i la cohesió social ha volgut alertar de nou de l”ús electoralista que es fa de la immigració’, associant les persones nouvingudes a ‘tòpics negatius, com la ‘violència, l’incompliment dels deures o els causants dels problemes socials’.

Davant d’aquesta actitud, que s’ha vist en anteriors campanyes electorals, SOS Racisme demana ‘responsabilitat política per vetllar per la cohesió social i la convivència. Una responsabilitat que no exclou parlar d’immigració, segons la portaveu, però ‘amb rigorositat’ i sense associar els problemes socials a aquest col·lectiu ‘perquè tots els ciutadans formen part de la societat’.

Condemna de la proposta de Rajoy

La portaveu de SOS Racisme també ha opinat sobre la recent proposta del candidat del Partit Popular, Mariano Rajoy, de fer ‘contractes d’integració’ per als immigrants, que ha qualificat de ‘missatge que provoca un augment del racisme social i enforteix la idea de separació entre nacionals i immigrants’.

Begoña Sanchez ha criticat sobretot que la proposta popular de fer un contracte als immigrants dóna a entendre que, al contrari de la realitat, la majoria d’immigrants no treballen, ni paguen impostos ni compleixen els deures com la resta dels ciutadans.

A banda d’aquesta darrera proposta, SOS Racisme considera el PP un partit que ‘no té legitimitat per parlar d’integració’ perquè va fer la llei d’estrangeria més dura quan era al govern, que va deixar en situació irregular un milió de persones, i perquè ha difós ‘missatges xenòfobs’ com el vídeo sobre immigració de Badalona.