Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Sopa de Cabra. Crònica d’una reunió anunciada (?)

L’interrogant del títol que encapçala l’article d’aquesta setmana és una pura formalitat a l’espera que es faci oficial el retorn de Sopa de Cabra. Un anunci que té moltíssima gent pendent, a jutjar per l’activitat que està aixecant aquesta possibilitat a les xarxes socials. Tothom ho dóna per fet. Els membres d’un grup inactiu no es retroben enmig d’una roda de premsa per anunciar que no es presenten. Un breu comunicat enviat per correu electrònic als mitjans de comunicació o publicat a la pàgina web d’algun dels implicats negant qualsevol possibilitat de reconciliació hagués estat més que suficient per tallar de soca-rel qualsevol especulació. I per si encara algú vol més seguretat, als periodistes els ha arribat la convocatòria mitjançant una de les promotores de concerts més fortes de tot l’Estat, The Project.

Redacció
Redacció 02/03/2011

O ara o mai. Al 2011 se celebren massa aniversaris rodons per a Sopa de Cabra com per deixar per més endavant una reunificació. 10 anys del seu últim concert, 20 del macroconcert del Sant Jordi i del llançament del directe Ben endins (Salseta Discos) -el disc més venut de la història del rock català- i 25 del naixement de la banda.

En la convocatòria enviada als mitjans de comunicació també apareix un condicionant que buscaven els components de Sopa de Cabra per a plantejar-se seriosament el retorn als escenaris: el comptar amb una promotora de primer nivell al seu costat. Des que van programar Manel a l’Apolo l’any 2009, amb totes les entrades esgotades, The Project ha anat cada vegada incloent més grups catalans a un dels seus festivals de referència, el de Guitarra de Barcelona, convençut del poder de convocatòria que té la música en català en l’actualitat.

L’horari de la roda de premsa és poc habitual en el camp del periodisme musical. Per cortesia, i atenent que els concerts el dia anterior solen acabar tard, s’acostumen a convocar pels volts del migdia com a molt aviat. L’hora escollida, les 10 del matí, coincideix amb la franja horària dels programes líders de la ràdio, i amb prou temps per entrar als informatius televisius del migdia. D’aquí a que #sopadecabra sigui trending topic estatal hi ha un pas.

El grup de facebook “Volem tornar a veure els Sopa de Cabra en directe!”, que ha encapçalat tot aquest moviment reclamant la reunió del grup a les xarxes socials, ha resultat ser un excel·lent termòmetre per copsar quanta gent estaria disposada a assistir de nou a un concert del grup. Els seus administradors són un misteriós Dicky Deeming, el propietari d’un restaurant gironí que posseeix també mític Cau del Llop, a tocar d’“El carrer dels torrats”, i un fotògraf que ha col·laborat amb Gerard Quintana.

Desconeixem si tot plegat va començar realment com un intent de mobilitzar els fans de Sopa, però qui ostenta la propietat del domini bonanitmalparits.cat que enllaça amb el grup de facebook és la promotora The Project i, qui, amb tota probabilitat, deu haver pagat la campanya als Opis de Barcelona i els anuncis a plana sencera en diaris dominicals.

L’estratègia comunicativa ha estat de nota. Per anar fent bullir l’olla entre els fans, un professional de la promoció musical ha anat deixant m’agrades i comentant les publicacions del grup de facebook, i fent de pont entre aquest i els contactes del perfil d’en Gerard Quintana, compartint informacions al mur del músic perquè s’assabentessin del retorn. I per si algú quedava per avisar, el mateix Quintana acabava la seva darrera entrada al blog que té amb el següent comentari: “Per cert, heu vist els cartells amb la cabra dins del plat i el crit de Bona Nit Malparits sota un fons taronja? Aquesta setmana he quedat amb els excompanys de Sopa, a veure si resolem el misteri…”. Uns dies abans, el 5 de febrer, el cantant havia participat al concert Els 10 de les Decennals de Valls amb un repertori format principalment per cançons de Sopa de Cabra.

En unes hores es revelaran la resta d’incògnites. Qui formarà part d’aquesta reunió? En el disc de tribut a Sopa de Cabra, Podré tornar enrere (Música Global, 2006), Gerard Quintana, Josep Thió i Cuco Lisicic van enregistrar “Seguirem somniant”, un tema en record del desaparegut Joan ‘Ninyín’ Cardona. En van quedar al marge el bateria Pep Bosch i els membres de l’última etapa, Jaume ‘Peck’ Soler i Eduard Font, actual teclista de Lax’n’Busto.

Però la qüestió important és saber la forma que prendrà aquest tornada. Serà el començament d’una segona etapa o un retorn puntual sense possibilitat de continuïtat ? Optaran per una gira de concerts per recintes mitjans de tots els Països Catalans, amb segons i tercers bolos en una mateixa ciutat o fiaran tota aquesta operació retorn a una sola i única etapa en un escenari emblemàtic. En aquest sentit, dilluns en un punt de mira del directe!cat s’apuntava que The Project és especialista en organitzar concerts als Palaus. El Palau de la Música és un escenari que grups com Manel o Els Amics de les Arts han fet petit amb segones dates, i que no suposaria cap repte per a Sopa de Cabra.

El gran repte seria tornar al Palau Sant Jordi, i omplir-lo de nou, sense els companys de viatge de l’anterior ocasió. El recinte on es va graduar el rock català, i on Lluís Llach, Raimon, Joan Manuel Serrat o la Companyia Elèctrica Dharma han celebrat concerts commemoratius. Quants dels 22.104 assistents al macroconcert de l’any 1991 pagarien per repetir l’experiència de vibrar novament amb les cançons de Quintana i companyia en aquest marc únic? I quants dels seus seguidors que se la van perdre no fallarien davant d’aquesta oportunitat inesperada? De moment, 7.372 persones afirmen “volem tornar a veure els Sopa de Cabra en directe” al famós grup de facebook.

Tot plegat són càbales per passar l’estona mentre els propis interessats no anunciïn els seus autèntics plans d’aquí unes hores. Amb reunió o sense, amb gira o concert únic, passi el que passi, Sopa de Cabra sempre serà un dels grups cabdals de la música en català.