Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Solsona contra el ministre de l’interior i en defensa del Carnaval

Solsona (ACN).- El ple de l'Ajuntament de Solsona ha aprovat aquest dijous al vespre una moció consensuada entre ERC, CiU i PSC en defensa del Carnaval. El text arriba al consistori un mes després de la polèmica generada arran de la difusió d'un cartell no oficial en què es podia llegir 'Vine a matar espanyols en un ambient festiu, pacífic i familiar'. El ple ha demanat al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que es retracti de les acusacions que va fer davant dels mitjans de comunicació en què donava per vàlid el cartell i, si no és així, s'ha exigit que dimiteixi. El text aprovat també remarca que la polèmica generada ha suposat un perjudici contra la reputació de la festa i l'honorabilitat de la ciutat.

Redacció
Redacció 27/03/2015

Un ministre de l’interior contra el carnaval de Solsona

En el marc de l'últim ple ordinari del mandat a l'Ajuntament de Solsona, tots els grups amb representació al consistori (ERC, CiU i PSC) han presentat una moció consensuada per defensar la festa del Carnaval. El text arriba un mes després de la polèmica que es va generar a les xarxes socials i a través de diferents mitjans de comunicació arran de la difusió d'un cartell on es podia llegir 'Vine a matar espanyols'. Des d'un primer moment, tant l'Ajuntament com l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona van desvincular-se d'aquest cartell.
 
L'alcalde de la ciutat, David Rodríguez, ha estat l'encarregat de llegir el text i ha lamentat la polèmica que es va generar al voltant del Carnaval i del “perjudici contra la reputació de la festa i la honorabilitat de Solsona i dels solsonins”. De fet, el text ha volgut posar de manifest que el Carnaval “en cap cas va tenir voluntat ofensiva contra cap col·lectiu ni ideologia” en referència a l'arribada del Rei Carnestoltes i ha lamentat que “determinats sectors han volgut aprofitar aquest episodi per criminalitzar el procés sobiranista català i atribuir-li un suposat ambient bel·licista”

Ni Fernández Díaz, ni Manos Limpias, ni Societat Civil Catalana es retracten

A més, Rodríguez ha explicat que el document aprovat per unanimitat aquest dijous també demana al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que es retracti de les “acusacions” que va fer davant dels mitjans de comunicació en què donava per vàlid el cartell i “posava en boca de l'alcalde paraules que no eren seves”. Si no es retracta de les declaracions, es demana al ministre que dimiteixi. En aquest sentit, el batlle ha explicat que ni el ministre ni tampoc el PP català ni el PP de Lleida “es van posar en contacte amb mi per contrastar la informació, tot i que jo vaig intentar posar-me en contacte amb el PP de Lleida”.
 
El text de la moció també reclama als tribunals que investiguin el cas i arribin fins el “fons de la qüestió” perquè es “dilucidi d'autoria del cartell fals i s'adoptin les mesures oportunes contra l'autor”. A més, també s'ha demanat al sindicat Manos Limpias i Societat Civil Catalana que es retractin de les acusacions contra l'Ajuntament de Solsona i l'associació de Festes del Carnaval. Tots dos van denunciar davant de la Fiscalia de Lleida i del TSJC els autors del cartell fals i el consistori.