Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Solidaritat demanarà llibertat de vot pels diputats en la votació sobre la independència

El diputat de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) Uriel Bertran ha celebrat aquest dimarts que la Mesa del Parlament hagi admès a tràmit la proposició de llei per declarar la independència de Catalunya i ha destacat que ‘per primera vegada a la història’ es podrà debatre una iniciativa d’aquest tipus al Ple. Bertran ha explicat que la seva formació demanarà ‘llibertat de vot per a tots els diputats perquè es puguin expressar-se en una qüestió que és de consciència’. De fet, ha recordat que hi ha diputats de CiU que afirmen ‘amb assiduïtat’ que són independentistes. SI espera que no hi hagi ‘obstruccionisme’ i que el debat es pugui fer en aquest període de sessions.

Redacció
Redacció 08/02/2011

La Mesa del Parlament ha decidit admetre a tràmit aquesta iniciativa amb els vots favorables dels quatre representants de CiU i els vots en contra dels dos membres del PSC i del PPC. La Mesa considera que no ha d’entrar en el contingut de la proposta, sinó en la forma, i que serà el Ple qui haurà de posicionar-se sobre el contingut. Ara, la proposició inicia el seu curs i el debat a totalitat al Ple es podria celebrar al març o a l’abril.

De fet, Bertran ha recordat que en aquestes alçades de la legislatura ‘no hi ha gaire proposicions presentades’ i que per tant aquesta ‘no hauria de trigar gaire’ a poder entrar en un Ple per fer el seu debat a totalitat. Per això, creu que aquest debat ‘hauria de poder fer-se en aquest període de sessions’, tot esperant que ‘no hi hagi voluntat obstruccionista’.

Bertran ha recordat que una llei d’aquest tipus serà debatuda ‘per primera vegada a la història’ pel Ple del Parlament i que, en l’anterior legislatura, tant ell mateix com el també diputat de SI, Alfons López Tena, van presentar dues iniciatives similars que van ser ‘tombades’. ‘Ara, amb quatre diputats, hem aconseguit que s’admeti, és un èxit del vot popular, del resultat de les eleccions’, ha assegurat.

A més, ha recordat que SI va posar en marxa una campanya que ha comportant l’enviament de 5.000 correus electrònics en 24 hores als membres de la Mesa per demanar l’admissió a tràmit de la iniciativa. Ara, Solidaritat prepara una campanya similar destinada als diputats.

Solidaritat considera que, com la prohibició de les corrides de toros, aquesta és una qüestió de ‘consciència vinculada a les llibertats i drets nacionals de Catalunya’ i per això demanarà la llibertat de vot de tots els diputats. Preguntat sobre si preveu tenir el suport de CiU, Bertran ha dit que ‘atenent als seus compromisos respecte al seu congrés nacional’ hauria de votar a favor de la llei. Però ha afegit que ‘com que CiU sovint s’escuda en què part del seu partit no és independentista, demanarem la llibertat de vot perquè aquells diputats que amb assiduïtat confirmen la seva voluntat independentista puguin votar la llei’.