Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Uriel Bertran i Alfons López Tena controlaran Solidaritat Catalana

El primer Congrés Nacional de Solidaritat Catalana (SI) s’ha tancat aquest diumenge amb la candidatura del nucli dur de la formació, ‘Anem per feina’, als principals càrrecs de l’Executiva Nacional. El diputat Uriel Bertran no ha tingut problemes per vèncer, amb una clara majoria, a l’empresari i activista Àlex Fenoll, i ocuparà a partir d’ara la secretaria general del partit. Alfons López Tena, que no tenia rival, s’encarregarà de la Secretaria Nacional de Política Institucional. El president de la coalició serà Toni Strubell, mentre que Isabel-Clara Simó s’ocuparà de la secretaria nacional de moviments ciutadans i temes internacionals en vèncer Anna Arqué, que fins ara ocupava de facto el càrrec. Laporta no aspirava a cap càrrec que s’hagués de votar en el Congrés de Manresa tot i que mantindrà el lideratge polític i simbòlic de la coalició. Respecte als estatuts, aprovats aquest diumenge, que prohibeixen la duplicitat de càrrecs, Laporta ha tornat a insistir des del Congrés que ‘és lliure’ de presentar-se a les municipals, i ha reclamant ‘flexibilitat’ per fer el que ‘políticament més ens interessi’.

Redacció
Redacció 20/02/2011

Aquests darrers dies, Joan Laporta ha donat suport de manera pública i ha tancat files al voltant dels seus companys diputats, Uriel Bertran, Toni Strubell i Alfons López Tena, perquè ocupin els principals càrrecs dirigents de SI. D’aquesta manera, Laporta va voler donar una imatge d’unitat després que diverses persones del seu entorn hagin presentat candidatura per disputar un càrrec al candidat oficial.

Un d’aquests exemples era un dels homes de màxima confiança de Laporta, Àlex Fenoll, que plantava cara al diputat Uriel Bertran per ocupar la secretaria general de la coalició. Al final els militants s’han decantat clarament per Bertran, que ha aconseguit 634 vots pels 127 de Fenoll. En no tenir rival a la secretaria de Política Institucional, Tena ha estat ratificat per 675 vots a favor d’un cens de 797, mentre que Toni Strubell ha vençut a Jordi San Nicolàs per 690 vots a 71. Emili Valdero ocuparà la secretaria nacional d’organització i finances, Núria Cadenes, militant del PSAN, serà la responsable de formació atenció a l’adherit, mentre que Isabel-Clara Simó s’encarregarà de moviments ciutadans i temes internacionals, en vèncer per 465 vots davant els 293 d’Anna Arqué.

La secretaria nacional d’acció municipal serà ocupada per Oriol Sallas, Jaume Renyer serà el secretari nacional d’estudis i programes i Jordi Anento serà el responsable de polítiques sectorials, en obtenir 375 vots davant els 366 de Maria Dolors Puertas.

Aquestes secretaries formaran part de l’Executiva Nacional de SI juntament amb els deu coordinadors i coordinadores regionals que han estat escollit en eleccions primàries en les darreres setmanes. Són Santi Niell (Girona); Joan Martín (Pirineu i Aran); Gabriel Valverde (Catalunya Central); Jordi Murgó (Terres de Ponent); Jaume Jaume (Regió Metropolitana); Roger Sanmillán (Barcelona i l’Hospitalet); Fèlix Simon (Penedès); Hèctor López Bofill (Camp de Tarragona) i Caritat Garcia (Terres de l’Ebre), a més d’un representant del País Valencià, encara per decidir.

El lideratge simbòlic, per Joan Laporta

Laporta no aspira a ocupar cap dels càrrecs que es votaran aquest divendres en el Congrés. El passat divendres ja va anunciar que tot i no ser president de SI assumirà el lideratge polític de la coalició i, a més, presidirà el subgrup parlamentari amb la vocació de ser el referent i la persona aglutinadora dels diferents partits que conformen la coalició independentista.

La polèmica de la duplicitat de càrrecs

El Congrés també ha votat els Estatuts del partit que, entre d’altres aspectes, prohibeixen la duplicitat de càrrecs. Aquest punt impediria que els diputats puguin ser també regidors d’un ajuntament, tal com passa als altres partits. En aquest cas, Joan Laporta hauria de renunciar al seu escó al Parlament si decideix presentar-se a l’Ajuntament de Barcelona el pròxim 22 de maig. Tot i això, Laporta ha insistit, aquest mateix diumenge des de Manresa, que és ‘lliure’ per presentar-se a les eleccions municipals de Barcelona, tot afegint que ‘hem de tenir un mínim de flexibilitat per fer políticament el que més ens interessi’.