Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

‘Solidaritat catalana’ era el partit de l’exsogre falangista de Laporta

De prosperar, la gran coalició independentista anunciada aquest dimarts per Joan Laporta, Uriel Bertran i Alfons López Tena hauria de concórrer a les eleccions com a ‘Solidaritat catalana per la independència‘, ja que el partit ‘Solidaritat Catalana’ està registrat des de 1980. En aquelles primeres eleccions al Principat, el líder de la formació era precisament l’exsogre de Laporta, Juan Echevarria Puig, que va articular un partit d’ultra dreta i espanyolista, totalment contrari a l’esperit de la Solidaritat Catalana de 1906 i a l’aliança independentista que proposen ara.

Redacció
Redacció 20/07/2010

Tal com recull David Rodríguez, el 1980 la Solidaritat Catalana que va presentar-se als primers comicis al Parlament era liderada per Juan Echevarria Puig, empresari franquista, que defensava un programa d’extrema dreta i espanyolista, tant conservadora que va actuar com a franquícia d’AP a Catalunya. També formava part del partit un jove Juan Rosell, actual president de la patronal Fomento del Trabajo Nacional. Llavors Solidaritat Catalana només va aconseguir 64.000 vots i va acabar dissolent-se, i la majoria de militants va adherir-se a la marca que posteriorment esdevindria el PP.

Darrerament, Echevarria ha estat vinculat a la plataforma 2003, una entitat amb seu a Madrid amb la voluntat de reivindicar la figura de José Antonio Primo de Rivera. A més aquests darrers anys ha escrit llibres sobre José Antonio i ha realitzat conferències coincidint amb l’aniversari de la mort del falangista, una de les quals duia un títol ben explícit: ‘Los planteamientos de las fuerzas políticas españolas ante los separatismos en general y ante el catalán en concreto’.