Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Solbes s’excusa en la desacceleració per plantejar un finançament a la baixa

L’executiu espanyol ‘intentarà complir’ el termini del 9 d’agost per assolir un acord amb la Generalitat sobre el sistema de finançament. Després de celebrar dilluns una reunió ‘informal’ amb José Montilla a Madrid, el portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, ha afirmat que el govern de Zapatero ‘ja treballa’ en el nou sistema que ha de ser ‘just’ i que s’haurà d’acordar ‘per consens’. El vicepresident econòmic, Pedro Solbes, ha reiterat la voluntat de l’executiu d’impulsar la reforma, però ha advertit de nou que la desacceleració resta ‘marge de maniobra’ a l’Estat a l’hora d’aportar recursos al nou sistema. Zapatero manté que l’Estat s’ha de reservar el 50% de la despesa.

Redacció
Redacció 13/05/2008

L’executiu espanyol i el PSOE situen la reforma del sistema de finançament de les Comunitats Autònomes en el primer pla de l’agenda i intensifiquen els contactes a mida que s’apropa la data del 9 d’agost en què, segons l’Estatut, els governs català i espanyol han d’haver assolit un acord sobre finançament.

El portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso es va reunir ahir amb el president Montilla, i aquest dimarts ha afirmat que el Ministeri d’Economia ja treballa en un sistema que suposi que qualsevol persona, independentment de la comunitat a la que visqui, rebrà ‘les mateixes prestacions bàsiques i de qualitat en qüestions com la sanitat, l’educació i altres serveis socials.

El president Zapatero, que ha ordenat al PSOE que ‘abordi ja’ el debat, també va defensar ahir dilluns les virtuts d’una reforma que, segons va recordar, ha de servir per millorar la sanitat i l’educació, que conformen el gruix de la despesa dels governs autonòmics.

Alhora, però, el govern espanyol llança missatges previs a l’inici del tram final de les negociacions. Zapatero va reiterar aquest dilluns que cal garantir la suficiència de l’Estat, i per aquest motiu l’administració espanyola es reservarà el 50% de la despesa pública total.

La desacceleració resta ‘marge de maniobra’ a l’Estat

També ha llançat un nou missatge el vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, que ha insistit en afirmar que la desacceleració econòmica resta ‘marge de maniobra’ a l’executiu a l’hora d’aportar més recursos a les Comunitats Autònomes.

Solbes ho ha dit en una entrevista televisiva en què la situació econòmica actual és ‘més difícil’ que la de fa alguns anys i per tant l’executiu podrà aportar recursos limitats en el nou sistema.

En aquest marc ha demanat als governs autonòmics que siguin més corresponsables fiscalment i incorporin a la seva tasca de govern elements per ‘prioritzar la despesa’. Segons Solbes, en la negociació de la reforma de la LOFCA l’important no serà que els territoris diguin ‘doni’m més del que té vostè per posar en marxa el que és meu’ sinó establir un sistema ‘més equitatiu’ que el del 2001.

Reunió entre Montilla i Alonso

Des del Congrés el portaveu socialista, José Antonio Alonso, ha afirmat que la trobada d’aquest dilluns amb el president de la Generalitat va ser ‘absolutament informal’ i tots dos van fer una avaluació ‘genèrica’ de la legislatura.

Es va tractar, segons Alonso, d’una trobada que també mantindrà amb presidents d’altres comunitats autònomes i en què ‘no es tractava de negociar res ni arribar a acords de cap naturalesa en cap assumpte específic’.

Segons el portaveu del PSOE, l’executiu espanyol parteix de la premissa que el nou sistema ‘aprofundirà encara més en la cohesió territorial’ que és ‘bona’ per equilibrar territorialment el país.

‘Intentarem complir el 9 d’agost’ però el sistema serà ‘per consens’

Alonso ha reiterat un cop més que ‘la voluntat’ de l’executiu és ‘provar de complir’ els terminis establerts, però ha apuntat també que més enllà de les negociacions bilaterals amb la Generalitat el nou sistema de finançament ha de ser un producte ‘obtingut per consens’.

Per aquest motiu, segons Alonso, els socialistes espanyols ‘parlaran amb tothom’ i finalment en sortirà un sistema de finançament ‘just’, ‘igualitari’. Aquests, ha dit, són dos termes ‘fonamentals’ per al PSOE i ‘amb això està d’acord tot socialista’.

Per tant, segons Alonso, ‘amb independència que cada comunitat autònoma defensi els seus interessos i les seves legítimes posicions’, s’assolirà un ‘consens global entre totes’ que permeti que ‘el país creixi de manera equilibrada’ i ‘s’asseguri la capacitat de despesa de l’Estat’, que ‘l’ha de tenir de manera rellevant’.