Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Solbes diu que l’acord del nou finançament català pot no estar llest el 9 d’agost

El vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, ha presentat per primera vegada directament als consellers de les quinze comunitats autònomes els principis que han de regir el nou sistema de finançament autonòmic. Solbes ha apuntat que tot i que es tractarà d’una reforma basada en la multilateralitat en les pròximes setmanes es produiran reunions bilaterals amb les Comunitats Autònomes. Els principis que regiran el sistema, ha dit, són els d’igualtat, suficiència, transparència, corresponsabilitat fiscal i autonomia.

Redacció
Redacció 21/05/2008

Solbes inicia d’aquesta manera el procés de reforma del finançament autonòmic que en les pròximes setmanes s’abordarà de manera bilateral amb cadascuna de les Comunitats Autònomes i finalment de forma multilateral en el sí del Consell de Política Fiscal i Financera, on hi són representades totes les comunitats excepte el País Basc i Navarra.

El vicepresident ha assegurat que el sistema es regirà per sis principis essencials. Els tres primers són els d’igualtat perquè el nivell de qualitat dels serveis sigui homogeni a tot el territori; el de suficiència perquè hi hagi prou recursos perquè tots i cadascun dels territoris puguin finançar les seves competències; i la introducció de correccions en el sistema actual que tinguin en compte l’evolució de la població i altres variables que beneficiïn les comunitats menys dinàmiques.

Els altres tres són un augment de la cessió d’impostos; potenciar la corresponsabilitat fiscal de les Comunitats Autònomes per permetre espais fiscals propis que possibilitin decisions de més despesa per a les Comunitats; i assegurar la suficiència financera de l’Estat d’acord amb el pes de les seves competències.

En aquest últim punt, el ministre ha deixat clar que l’Estat es reserva almenys el 50% de la despesa pública i també es quedarà ‘en exclusiva’ els recursos procedents de l’Impost de Societats.

Calendari

Pel que fa al calendari, Solbes ha apuntat que els contactes bilaterals amb les Comunitats Autònomes s’iniciaran de manera immediata per conèixer els punts de partida dels governs territorials. Posteriorment, el Ministeri té previst analitzar-les i fer una proposta de bases per al sistema.

En aquest moment, segons el Ministeri, s’obrirà una nova ronda de contactes bilaterals per consensuar la reforma que finalment es presenti al Consell de Política Fiscal i Financera.

Dubtes sobre el 9 d’agost

En roda de premsa ha recordat que l’Estatut fixa el nou d’agost com a data límit per assolir un acord de principis amb la Generalitat, i per aquest motiu l’executiu espanyol ‘intentarà’ complir amb aquest calendari.

En aquest punt, però, ha recordat que caldrà negociar el sistema amb totes les Comunitats Autònomes i ‘si es compleix haurem complert’ i ‘la nostra idea és seguir treballant tan ràpid com sigui possible per arribar a l’acord quan sigui possible’.

Segons el vicepresident el 9 d’agost ‘és una data que està en un Estatut’, però ‘hi ha altres comunitats que lògicament poden estar més o menys d’acord’ i aquesta ‘no és la única referència a prendre en consideració’. Les dates, ha dit ‘no són sagrades’.

Definir els serveis públics essencials

El ministre també ha apuntat que el sistema d’anivellament tindrà en compte els ‘serveis públics essencials’ que ja consten a alguns estatuts però que caldrà definir. En tot cas ha afirmat que a més dels que ja consten en alguns estatuts n’hi haurà d’altres com la justícia que ‘lògicament’ també caldrà introduir al sistema.