Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Solbes assegura que el Govern espanyol compleix ‘al cèntim’ la inversió a Catalunya

El vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, ha negat aquest dimecres que Foment i les empreses públiques que en depenen, com Adif, no executin a Catalunya les quantitats pressupostades, tot i que tampoc ha aportat dades de quin és el grau de compliment d’aquests compromisos. Així ho denunciava la senadora de CiU Montserrat Candini, que lamentava que rere les xifres d’inversions que exhibeix Madrid hi hagi 826 milions d’euros d’obra no executada i que, per tant, no s’està fent. 

Segons Solbes, el Govern espanyol ‘compleix al cèntim’ la inversió a Catalunya, però el fet que el 76,5% dels projectes que es fan a Catalunya estiguin a mans d’empreses públiques (per un 52% a l’Estat), i no directament dels ministeris, dificulta que el seu govern pugui donar dades exactes sobre la territorialització de la inversió al llarg de l’any.

Redacció
Redacció 12/11/2008

El vicepresident econòmic del govern espanyol ha assegurat des del Senat que ‘el màxim interès’ del govern espanyol és ‘complir totes les normes’ i amb el Tribunal de Comptes, i la seva ‘màxima preocupació’ és ‘complir amb l’Estatut de Catalunya i amb els seus compromisos d’execució d’inversió’, que ‘poden pujar o baixar en un moment determinat’ depenent ‘de l’evolució global de la inversió en un moment determinat’.

826 milions sense executar al 2007

Ha estat una resposta críptica a una interpel·lació de la senadora de CiU Montserrat Candini, que ha recriminat al ministre la manca de transparència i el baix nivell d’execució de les partides de Foment. Candini ha recordat que, en les respostes parlamentàries de què disposa, el propi executiu admet que al 2007 les empreses que depenen de Foment van deixar d’executar a Catalunya projectes per valor de 826 milions d’euros (ADIF -775 milions, SEITT -49 milions, Ports de l’Estat -43 milions i AENA -41 milions). Es tracta, segons Candini, de ‘xifres astronòmiques’ d’incompliment.

Candini també ha denunciat que el govern espanyol no facilita ‘cap informació’ sobre el compliment de les execucions d’aquestes empreses al llarg de l’any en curs, i ni tan sols fa públic el grau d’execució dels projectes inclosos als pressupostos generals de l’Estat. A més, segons la senadora, els càlculs de què disposa la seva formació indiquen que l’executiu espanyol incompleix l’Estatut perquè el grau d’inversió ni tan sols s’acosta al 18,8% que marca el text. ‘Vostès suspenen en legalitat, eficàcia, i transparència, i incompleixen els compromisos parlamentaris de Zapatero’, ha dit.

Solbes diu que el compliment de les inversions està ‘garantit’

Solbes, que ha preferit parlar de ‘conceptes’ més que no pas de ‘xifres’, ha assegurat que el compliment de les inversions de l’Estat a Catalunya està ‘garantit’, i ha apuntat que el fet que el fet que la majoria de les inversions a Catalunya s’executin per part de les empreses públiques, i no pas dels ministeris, dificulta que es pugui oferir una informació puntual del grau de les execucions en l’any en curs. Això, segons Solbes, és el que provoca que hi hagi ‘certes discrepàncies de xifres’, però en tot cas ‘el que sí que pot assegurar’ és que les obligacions del seu executiu amb Catalunya ‘es compleixen absolutament al cèntim’.