Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Solbes acusa CiU i ERC de fer perdre 700 milions d’euros a Catalunya

El vicepresident econòmic espanyol, Pedro Solbes, ha assegurat aquest dimarts que “dubta molt” que ERC i CiU vulguin deixar escapar els 700 milions d’euros que els pressupostos generals de l’estat atorguen a Catalunya per donar suport al veto que va tirar endavant aquest dilluns al Senat i que fa retornar els pressupostos al Congrés. Solbes considera que els dos partits s’han unit per ‘infligir una derrota política’ al govern espanyol però que esperen que al Congrés ‘algú resolgui aquest embolic’. Solbes s’ha mostrat segur que el govern espanyol podrà trobar la majoria suficient per aixecar el veto sense el suport de PP, CiU, ERC i IU-ICV.

Redacció
Redacció 12/12/2007

El vicepresident econòmic espanyol, Pedro Solbes confia poder aprovar els pressupostos generals de l’estat pel 2008 al Congrés després que prosperes un veto de CiU al Senat i que fa que els comptes del govern espanyol retornin a la Cambra Baixa on s’han de tornar a votar.

Solbes ha senyalat a CiU i a ERC i els hi ha dit que ‘se’m fa difícil pensar que CiU i ERC defensin la caiguda de 700 milions d’euros en inversions a Catalunya i que defensin que el sistema de càlcul d’aquestes inversions pactat amb la Generalitat i reproduït en els pressupostos d’aquest any no s’apliqui’. El vicepresident d’aquesta manera vol que els dos partits no donin suport al Congrés al veto que sí han votat favorablement al Senat, per Solbes això no els hauria d’interessar.

Per demostrar aquesta idea Solbes ha explicat què perdria Catalunya si prosperes el veto: la deflactació de la tarifa de l’IRPF, la posada en marxa de la educació de 0 a 3 anys i la llei de dependència, a més a més de senyalar el que perdrien altres comunitats autònomes amb la seva decisió.

El vicepresident econòmic creu que la posició que mantenen els partits té una clara intencionalitat electoral ja que aporta un ‘element atractiu’ des del punt de vista polític. Per Solbes la unió dels republicans i la federació no vol altre cosa que ‘infligir una derrota política’ tot esperant que finalment ‘algú resolgui aquest embolic’.

Més enllà dels partits que donen suport al veto, Solbes considera que la responsabilitat ara és del govern espanyol per tal de trobar la majoria absoluta que necessiten perquè el veto no prosperi també al Congrés. ‘Tècnicament és possible, treballarem durant aquests dies per ampliar la majoria’, ha assegurat Solbes sobre aquest aspecte.

Sobre si el govern espanyol espera buscar altres vies per aprovar les esmenes que no han prosperat al Senat, Solbes creu que ‘s’ha perdut l’ocasió’ ja que ara es molt difícil introduir canvis als projectes de llei perquè la dissolució de les cambres es imminent.