Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Softcatalà no creu que Microsoft mereixi un premi a la promoció del plurilingüisme

L’associació de referència pel que fa al foment del català en la informàtica, Softcatalà, s’ha mostrat perplexa davant l’atorgament a Microsoft del premi a la Promoció de la Realitat Plurilingüe de l’Estat Espanyol, un guardó que donen els governs de Catalunya, Euskadi, Galícia i les Illes Balears. Per Softcatalà, la multinacional Microsoft no ajuda a la consolidació del català en la informàtica, sinó que al contrari, perjudica el català. Argumenten que tot i les traduccions de programari a la nostra llengua, els programes de la companyia estableixen sempre per defecte el castellà, cosa que suposa que menys del 15% d’ordinadors de Catalunya estiguin en català. Microsoft subordina el català a l’espanyol, i el procés per catalanitzar els programes és difícil i incomplet. De la mateixa manera, des de Softcatalà recorden que els programes de Microsoft continuen infringint la Llei de política lingüística de la Generalitat.

Redacció
Redacció 03/03/2009

Segons Softcatalà, la inversió econòmica que realitza Microsoft en traduccions és insignificant en relació amb la seva facturació a Catalunya. Així, les traduccions parcials del Windows XP i d’altres paquets de programari han costat 180.000 euros, mentre que les ajudes de la Generalitat a la companyia en concepte de llicències ja superen els 12 milions d’euros.

Per l’associació aquestes traduccions són incompletes, es presenten amb retard respecte a les versions en espanyol i estan concebudes per esdevenir subordinades al sistema espanyol. L’espanyol és la llengua per defecte i les dificultats per instal·lar i poder treballar en català amb normalitat són importants. El procés de catalanització és difícil, i només es pot fer un cop s’hagi instal·lat el programari en espanyol o francès.

El mateix passa en la navegació per Internet: els navegadors de Microsoft estableixen per defecte l’espanyol, de manera que la navegació es fa per defecte en aquesta llengua i el canvi al català ha de ser qüestió de militància.

Softcatalà aprofita per recordar que les tecnologies alternatives a Microsoft, com les de programari lliure, si que permet a l’usuari triar de forma lliure la llengua, i amb graus de catalanització molt superiors al dels productes de Microsoft.