Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

‘Sodoma i Gomorra’, nou volum de la magna obra de Proust

Viena Edicions acaba de publicar un nou volum de l'obra magna de Marcel Proust A la recerca del temps perdut, considerada una de les grans fites de la història de […]

Redacció
Redacció 17/04/2016

Viena Edicions acaba de publicar un nou volum de l'obra magna de Marcel Proust A la recerca del temps perdut, considerada una de les grans fites de la història de la literatura. Amb aquest nou volum s'assoleix la publicació de la meitat d'aquesta obra autobiogràfica que Proust va publicar en set volums.

 

Amb aquest nou volum es vol seguir el camí iniciat amb els anteriors volums (Combray, Un amor d'en Swann, A l'ombra de les noies en flor, publicada en dos volums, i El cantó de Guermantes, també editada en dos volums). La voluntat és, en paraules de l'editorial “aproximar l'univers proustià a una nova generació de lectors que, fins ara, no havien tingut l'oportunitat de llegir Proust en català, fos perquè no tenien a l'abast la primera traducció, avui descatalogada, fos perquè l'opció lingüística del primer traductor els havia desanimat”.

 

La traducció de l'obra proustiana a càrrec de Josep Maria Pinto ha estat rebuda per la crítica i els lectors amb grans elogis. Els successius volum publicats per Viena Edicions han generat gran expectació al món literari, tant als cercles especialitzats en l'obra de Prous, com entre el públic en general.

 

A la recerca del temps perdut és una anàlisi detallada de la complexitat de l'ànima humana i aprofundeix en el retrat de l'alta societat parisenca de final del segle XIX i començament del segle XX. El primer volum de Sodoma i Gomorra ens ofereix una visió més amarga i fosca que la dels volums anteriors de la Recerca, tenyits encara de la innocència de la infantesa i la primera joventut del protagonista.

 

Aquí Proust se centra inicialment en la figura del baró de Charlus, que el narrador troba en unes circumstàncies de naturalesa inequívoca amb en Jupien, un jove sastre que viu en unes dependències del palauet de Guermantes. A partir d'aquesta revelació, alguns dels trets del comportament del baró, fins aleshores incomprensibles, aniran adquirint significat.

 

Davant l'evidència, el narrador s'adona que l'homosexualitat és una pràctica molt més estesa del que havia suposat en els cercles en què es belluga. I això no tindria més transcendència si no l'afectés molt directament. Quan l'Albertine, la jove “en flor” que va conèixer durant la seva estada a Balbec, torna a irrompre en la seva vida, ell no pot deixar de tenir dubtes sobre l'orientació sexual de la noia de les seves amigues.

 

La publicació de l'obra complerta d'A la recerca del temps perdut està prevista per a la darreria del 2022.