Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Sis grans empreses discriminen el català

|

- Publicitat -

No hi ha dins el context de la Unió Europea, ni dins el marc dels països desenvolupats democràtics, una sola comunitat lingüística i de consumidors amb tants parlants com la catalana en què aquestes empreses no hi etiquetin.

El nostre és, doncs, un tractament diferenciat que, a més, constitueix una vulneració dels drets legalment reconeguts per al consumidor en l’article 26 de l’Estatut del Consumidor de l’any 1993 aprovat pel Parlament de Catalunya, segons el quals el consumidor té dret a rebre aquestes informacions en català (el castellà, així mateix, és obligatori a Catalunya per nombroses lleis d’àmbit estatal).

Publicitat

Les empreses de les quals es dóna a conèixer aquesta situació són Danone, Lidl, Nutrexpa, Bayer, Coca-cola i Durex. Per posar de relleu amb detall aquesta comparativa s’han creat respectivament els webs de cada empresa camb el .cat. Danone, Lidl, Nutrexpa, Bayer, Coca-cola i Durex.

La compra d’aquests dominis s’ha fet mitjançant el procediment convencional que tothom utilitza i de manera totalment legal, com es fa amb qualsevol altre domini. Cal doncs aclarir que no hi ha hagut cap mena d’intermediació per part de la Fundació puntCat, ni tracte de cap tipus amb aquesta entitat. Així mateix, tot i que aquestes no són les úniques empreses que fan polítiques diferenciadores en el tracte lingüístic del consumidor català respecte a la resta de consumidors, sí que són prou representatives de diversos sectors. La Plataforma per la Llengua en cap moment recomana ni incita al boicot a aquestes empreses, ans al contrari. L’evidència d’aquesta situació desigual vol contribuir de manera positiva a la normalització i al diàleg amb les esmentades empreses, per tal que el consumidor català sigui tractat en igualtat de condicions respecte a la resta de consumidors i no es vulnerin els drets emparats per la llei.

De la mateixa manera, l’organització posa a disposició d’aquestes empreses i de manera gratuïta els dominis emprats, sense la més mínima trava, entenent que en aquest cas hi ha voluntat per normalitzar el tracte i per ésser coherents amb la pròpia política lingüística en l’acompliment dels drets del consumidor i en l’ús del serveis en català d’aquests webs. Així mateix us convidem a visitar el web on hi ha una comparativa mitjançant una exposició virtual d’aquest comportament diferenciat en l’etiquetatge d’algunes grans multinacionals.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut