Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

S’inaugura ‘La petjada catalana al Carib’, una exposició a la República Dominicana

El proper dijous s’inaugura a Santiago de Caballeros, República Dominicana, el festival ‘La petjada catalana al Carib’ que pretén descobrir el senyals d’identitat catalans que han quedat en els països caribenys. El festival, promogut per Institut Ramon Llull, la Casa Amèrica de Catalunya, el Centro León, el Festival Casals de Puerto Rico i la Universitat de Puerto Rico, se celebrarà a tres països caribenys, Santo Domingo, Puerto Rico i Cuba. El carib té un llegat cultural català comú en tots els països com ara l’arquitectura modernista, el negoci del rom, les ermites a la verge de Montserrat o els grans mestres d’oficis i artesania catalans.

Redacció
Redacció 17/02/2009

Però per damunt de tot aquest llegat cultural comú està la figura de Pau Casals que s’exilià a San Juan de Puerto Rico l’any 1956 fins al 1973 en que morí a l’illa caribenya. A San Juan, Casals, hi creà el conservatori de la ciutat, el Festival Casals i convertí l’illa en un epicentre de la música clàssica.

‘La petjada catalana al Carib’ s’obrirà el dia 19 de febrer amb la inauguració, al Centro León de Santiago de Caballeros, de l’exposició de fotografies de Wifredo García Domènech, reconegut fotògraf dominicà, però d’origen català. La mostra presenta una retrospectiva de la fotografia documental del fotògraf nascut a Barcelona. Continuarà amb una conferència magistral a càrrec del catedràtic d’història de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Mª Fradera, i un posterior debat sobre l’encreuament polític i coincidències entre Catalunya i el Carib.

Una altra de les coincidències culturals entre Catalunya i República Dominicana és la tradició dels diables i correfocs que centrará una altra de les taules de debat.

El festival es traslladarà a San Juan de Puerto Rico on s’inaugurarà el 24 de febrer amb una exposició, que sota el títol ‘Pau Casals i l’exili (1939-1973)’, donarà a conèixer la figura del músic català en la seva etapa a l’exili. La mostra compta amb fotografies, documents i cartes inèdites entre Casals i altres intel·lectuals a l’exili.< br/>
En el marc del Festival Casals actuaran els músics catalans Lluís Claret, Quartet Casals i el Trio Kandinsky.

L’última part de ‘La petjada catalana al Carib’ se celebrarà el mes de juliol a la ciutat de Matanzas, Cuba. En aquesta illa el festival contarà amb l’exposició ‘Barcelona – l’Havana, el mirall modernista’, la presentació del llibre ‘La saga dels catalans’, i la presentació del documental ‘La Festa de la Colla’, festa d’origen catòlic que no es conserva a Catalunya, però si al carib.

‘La petjada catalana al carib’ és un viatge d’anada i tornada pel que l’any 2010 les activitats del festival es realitzaran a Catalunya.