Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Simó diu que el Pla de Viabilitat del Govern és ‘impresentable’ i evidencia ‘que s’ha fet a corre-cuita’

Esquerra Republicana de Catalunya no està disposada a admetre sense més que des de l’Estat es queixin pel dèficit de la Generalitat, tal i com ha fet la ministra d’Economia, Elena Salgado. En aquest sentit, la portaveu d’ERC al Parlament, Anna Simó, ha retret al govern espanyol que ‘l’Estat descentralitza la despesa, però recentralitza i controla la capacitat d’ingressos’. Per Simó, això deixa l’Estat en una situació poc propícia ‘per donar lliçons’, i per això ha reclamat al govern espanyol que ‘aprimi més l’administració’ i destini els diners de ‘ministeris sense competències’ a la Generalitat per poder així garantir la bona cobertura de serveis i polítiques públiques.

Redacció
Redacció 02/03/2011

‘El govern de l’Estat descentralitza generosament la despesa, la despesa que és molt finalista, en polítiques públiques, en serveis socials, salut, ensenyament, seguretat, però recentralitza, controla, ordena i norma la capacitat d’ingressos’. Així ha replicat Simó a Salgado i les seves dades sobre el dèficit de la Generalitat. I és que per ERC, aquest ‘és el negoci que fa el govern de l’Estat’ i per això ‘no pot anar donant lliçons’. De fet, segons la portaveu republicana, ‘les lliços que s’hauria d’aplicar l’Estat’ passen per procurar ‘que les transferències que fa siguin suficients per cobrir aquests serveis’.

En aquest sentit, Anna Simó creu que el que ha de fer l’Estat ‘és aprimar-se més i traspassar els recursos que ara té encantats en centenars de funcionaris de ministeris que no tenen competències perquè estan traspassades’. Per això, ERC ha reclamat a la Generalitat que agafi aquest mateix argument per defensar-se davant el ministeri de Salgado i li ha exigit que actuï en aquesta línia.

D’altra banda, i sense deixar l’aspecte econòmic, Simó ha reiterat la crítica del seu grup al Pla de Viabilitat del Govern de la Generalitat. En aquest sentit, la portaveu republicana ha assegurat que no els ‘estranya que no volguessin presentar-lo, perquè no és presentable, és impresentable’. ‘S’ha hagut de fer a corre-cuita, no concorda amb la manera de fer del conseller, i s’hi veuen les presses i la falta de rigor’, ha explicat Simó, que ha conclòs que amb plans com aquest ‘es veu precipitació’ en la manera de fer del Govern català.