Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

SI replica a Mas que la seva transició nacional és ‘una fantasia’ i diu que l’únic camí possible és la independència

El secretari general de Solidaritat, Uriel Bertran, ha replicat al president de la Generalitat, Artur Mas, i la proposta de ‘transició nacional’ que va fer en la Diada al·ludint al pacte fiscal. Per Bertran, Mas viu ‘un món d’il·lusió i fantasia’ en creure que amb mesures com el concert econòmic i mentre es pacta amb el PPC es pot fer una transició nacional. ‘L’única transició nacional possible és la independència’, ha sentenciat. Alhora, Bertran ha carregat contra CiU, ERC i ICV per haver acceptat una esmena del PSC que modifica la proposta de declaració del Parlament en favor de la immersió lingüística que SI va presentar. ‘Hi ha un acomplexament del catalanisme davant l’espanyolisme’, ha dit.

Redacció
Redacció 12/09/2011
El missatge que va llençar Artur Mas per la Diada parlant d’una ‘transició nacional’ que podria tenir en el pacte fiscal la seva primera mostra, ha fet reaccionar aquest dilluns a Solidaritat. Uriel Bertran ha carregat contra el president per considerar que viu ‘en el món de la il·lusió i la fantasia, i això no li correspon a un president de la Generalitat’. I és que l’independentista creu que pensar que hi pot haver una transició nacional real ‘quan el PP està demanant que s’acati la sentència contra la immersió lingüística’ i alhora s’arriba a pactes amb els populars, és ingenu. ‘Aquest PP ha d’entregar els 20.000 milions d’euros que suposarien la fi de l’espoli fiscal?’, s’ha preguntat, tot responent ell mateix a la qüestió que això és gairebé un somni. 
 
Per Bertran, ‘la transició nacional és la independència’ i ‘mentre no anem cap a aquest objectiu, el país s’està empobrint i no es pot permetre perdre més temps’. ‘Aquesta fantasia del pacte fiscal només fa que perdre el temps. És continuar amb la voluntat d’amagar el cap sota terra davant els problemes’, ha sentenciat.
 
D’altra banda, el líder de SI ha criticat que CiU, ERC i ICV-EUiA hagin acceptat una esmena del PSC a la proposta de declaració que Solidaritat va presentar perquè el Parlament es declarés a favor de la immersió lingüística. La modificació elimina del text el concepte ‘única’ atribuït al català com a llengua vehicular en l’escola, i això per Bertran suposa ‘obrir la porta a l’acatament de la sentència i a la reintroducció del castellà en l’escola’. 
 
En aquest sentit, el secretari general de SI ha volgut constatar ‘l’acomplexament del catalanisme davant del PSC i l’espanyolisme’ que suposa, per ell, acceptar l’esmena dels socialistes. ‘Tots han anat a corre-cuita a posar-se sota les faldilles del PSC sense tenir en compte el desacatament que demana el conjunt del catalanisme organitzat’, ha explicat Bertran. I és que l’independentista creu que els socialistes han posat en marxa amb aquesta esmena ‘la seva vella estratègia de forçar consensos artificials per obrir la porta a la penetració de l’espanyolisme o a coses com la introducció del castellà i l’acatament de la sentència del TSJC’.