Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

“Si no aconseguim que les noves generacions tinguin l’espai comunicatiu català com el propi, ho tenim molt magre”

El directe!cat entrevista aquesta setmana al periodista Enric Calpena, conegut per la seva fructífera carrera a TV3 -on va presentar el TN- i en diversos programes a Catalunya Ràdio. Precisament a la ràdio pública catalana presenta, des de fa 7 anys, ‘En guàrdia’, un espai de divulgació història recentment guanyador del premi Ràdio Associació al millor programa de ràdio de la temporada passada. Calpena ens ha parlat del futur de les emissores de la Corporació, així com de l’estat de la divulgació històrica als mitjans de comunicació i dels seus projectes de futurs.

Redacció
Redacció 21/05/2008

A l’entrevista Enric Calpena repassa aquests 7 anys dirigint ‘En Guàrdia’, el programa de divulgació històrica de Catalunya Ràdio. Pel periodista la història de Catalunya donaria per molt més que els 1000 programes enregistrats fins ara: “mil programes? I deu mil, si cal… Abans ens jubilarem nosaltres que no aconseguir exhaurir els temes interessants en la Història del país i de la humanitat”.

Calpena també repassa l’actualitat de TV3, una emissora que coneix bé, i ens brinda la seva recepta perquè l’emissora pública catalana pugui subsistir en un futur. També ha opinat sobre el panorama radiofònic, mostrant una especial preocupació per la manca de públic jove escoltant les emissores catalanes. Calpena, però, és optimista: “tot i així, les dues principals emissores catalanes, Catalunya Ràdio i RAC1, fa temps que estan intentant adequar la seva programació per tal de trencar aquestes tendències negatives” i creu que s’acabarà aconseguint.

A l’entrevista Calpena també ens ha explicat els seus projectes de futur, assegurant que si la direcció de Catalunya Ràdio ho vol, hi haurà ‘En Guàrdia’ per molts anys més.

Enric Calpena i Ollé és llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB (1983) i en Dret per la UB (1982). És professor de Comunicació Audiovisual de la Facultat de Comunicació Blanquerna des del 2000 i abans ho havia estat de la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB. Ha presentat diversos programes a TV3 i Catalunya Ràdio -entre ells el Telenotícies-, és productor, guionista, escriptor i des de 2001 és el director i realitzador del programa ‘En Guàrdia!’, de Catalunya Ràdio, guardonat recentment amb el premi Ràdio Associació al millor programa de ràdio de la temporada 2007-2008.