Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

SI impulsa una ILP per blindar l’escola en català

Solidaritat Catalana per la Independència ha presentat aquest matí una Proposició de Llei que porta per títol ‘Salvar l’ensenyament en català’, en exercici del dret reconegut a la Llei d’Iniciativa Legislativa Popular. El diputat i secretari general de SI, Uriel Bertran, ha explicat que Solidaritat havia preparat aquesta Proposició de Llei anteriorment, però que atesa la necessitat de mobilització social del país, ‘és el moment que sigui liderada per la societat civil’. Bertran ha destacat que SI ‘ha passat a l’acció’ perquè no pot ser que es contagiï aquest ‘patriotisme lacrimogen i no es faci cap acció política’. Per aquest motiu, la formació donarà un suport total i mobilitzarà milers d’adherits i simpatitzants per a recollir el màxim nombre de signatures possible. També ha demanat que la resta de partits polítics catalanistes, més enllà de la protesta, se sumin a la proposta i mobilitzin també els seus militants i adherits.

Redacció
Redacció 07/09/2011

D’altra banda, el diputat de SI, Alfons López Tena, ha explicat que el fet que es faci a través d’una ILP permet, a més, que el tràmit sigui molt més ràpid. Des del moment que la iniciativa entra al registre la Mesa té quinze dies per a pronunciar-se sobre la seva admissió. A partir d’aquest moment es disposaria de quatre mesos per a fer mobilitzacions socials de recollida de signatures arreu del país. Montserrat Niubó, membre de la Comissió Promotora i professora de català, ha anunciat que com a docent creu que és bàsic la lluita es faci des de la societat civil i ha clamat: ‘El català és intocable, qui el vulgui tombar es trobarà amb una societat compacte que no ho permetrà’. Per la seva part, el també membre de la Comissió Promotora, Santiago Espot, ha manifestat que l’espanyolisme ‘ha fracassat’ en el seu intent de minoritzat el català perquè només tres famílies havien presentat el recurs al Constitucional però és necessari ‘blindar-ho jurídicament’.

D’entre les demandes del text articulat destaca que el català sigui l’única llengua vehicular del sistema educatiu, que els estudiants universitaris tinguin dret a cursar totes les assignatures en llengua catalana o que la llengua d’acollida dels estudiants nouvinguts sigui el català, entre d’altres consideracions.

Segons SI, aquesta Proposició és escaient si es té en compte que la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), va ser recorreguda davant el Tribunal Constitucional pel PP. El fet que en qualsevol moment pugui arribar una sentència del TC que afecti negativament aquesta Llei fa imprescindible l’aprovació d’una nova llei, per evitar que una previsible sentència lesiva del TC tingui efectes immediats sobre la immersió lingüística. A més, la recent interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en execució de les sentències del Tribunal Suprem, fonamentades en la del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut que amenacen la immersió lingüística, demostren que s’entra en una etapa de clara involució, posant en perill la cohesió del poble català.

El web Escola en català conté tota la informació sobre la ILP i permet que aquell que ho desitgi pugui rebre un plec de fulls per a recollir signatures i, d’aquesta manera, participar d’aquesta iniciativa. A més, tota la campanya podrà ser seguida a la xarxa a través de la pàgina de facebook.com/escolaencatala i de l’usuari de twitter @escolaencatala.