Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

SI fa una proposta de coalició electoral per exigir la independència també des del Congrés

L’executiva Nacional de Solidaritat Catalana per la Independència i els diputats de SI, Alfons López Tena, Uriel Bertran i Toni Strubell, han fet públic aquest matí la proposta de coalició electoral a les forces polítiques independentistes per a concórrer conjuntament a les eleccions espanyoles. L’objectiu prioritari de la formació és el fet de promoure i exigir la independència de la Nació catalana des del Congrés dels diputats. El diputat i Secretari General de SI, Uriel Bertran, ha dit que ‘es tracta d’una proposta honesta que creiem que pot tirar endavant i que pot tenir uns resultats electorals excel·lents’. D’altra banda, ha recalcat com a necessari el fet de dur a terme una política diferent a Madrid ‘plantant cara de debò’ i actuant tots els independentistes de manera unitària. ‘Convé donar una alegria al món independentista amb un bon resultat a les properes eleccions’.

Redacció
Redacció 31/08/2011

La proposta de coalició preveu que els diputats catalans escollits per la coalició independentista formaran el Grup Parlamentari Independentista al Congrés espanyol, el qual tindrà com a objectiu prioritari l’exigència de la independència de Catalunya i dels Països Catalans. Es denunciarà sistemàticament el robatori fiscal i les discriminacions que patim els catalans a mans de l’Estat. Tots els diputats de la coalició faran ús dels seus drets civils i s’expressaran sempre en llengua catalana al Congrés, tant en les sessions plenàries com en les comissions. A la proposta especifiquen: ‘No anem a intentar canviar Espanya. Només es participarà en aquells debats on es tractin temes que afectin els Països Catalans i els seus ciutadans o el dret a l’autodeterminació dels pobles. No es participarà en els debats que afectin exclusivament d’altres nacions de l’Estat. En aquest sentit, si es formula una proposta relativa al finançament de Catalunya o dels Països Catalans, s’hi votarà a favor només si inclou que la Generalitat recapti, gestioni i reguli tots els impostos, taxes i cotitzacions socials i signifiqui la fi del dèficit fiscal amb l’Estat. En cas contrari no se li donarà suport’. Pel que fa al dia a dia: ‘Es votarà en contra de la investidura del president espanyol i dels Pressupostos de l’Estat  per ser els instruments que executen el robatori fiscal que patim els catalans a mans de l’Estat’, ‘es consensuarà una denominació electoral per a la Coalició i tot seguit podran aparèixer les sigles dels partits polítics que la conformin’ i ‘els posicionaments del Grup Parlamentari Independentista es decidiran de comú acord en el marc de l’òrgan de govern de la Coalició creat pels partits’. Finalment, ‘en el cas de discrepància entre les forces polítiques que conformen la Coalició respecte als posicionaments del Grup, es celebraran referèndums electrònics entre tots els adherits o militants de les formacions polítiques que la integrin per decidir el posicionament del Grup. A tal efecte es crearà un cens comú.’

L’executiva es va reunir dilluns a la tarda per a debatre la proposta concreta sota els mandat que va expressar el 55% de la militància a través de la consulta interna. Per tal de concretar aquesta coalició SI ha demanat una reunió formal amb cadascuna de les forces polítiques independentistes. Segons Bertran, però, el més important és veure quina és la opinió d’ERC perquè és l’única força política independentista present al Congrés i, conjuntament amb SI, és present al Parlament de Catalunya.