Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

SI estarà al costat del Govern de Catalunya si no acata aquesta sentència política i encapçala la desobediència civil

Solidaritat tem que l’Estat espanyol i el seu sistema judicial puguin acabar portant davant els tribunals i fins i tot enviar a la presó a membres del Govern de la Generalitat si es desobeeix la sentència del TSJC sobre la immersió lingüística a l’escola catalana. És per això que el secretari general de la formació, Uriel Bertran, ha demanat aquest dilluns a l’Executiu d’Artur Mas i al mateix president que ‘encapçalin’ el desacatament del mandat judicial i ‘assumeixin’ les conseqüències que se’n derivin, ‘fins i tot la presó’. I és que per Bertran, l’Estat ‘no ha abandonat el franquisme sociològic i quan es planta cara a l’Estat poden activar determinats mecanismes com aquests’.

Redacció
Redacció 05/09/2011
 

Bertran ha reaccionat així després de conèixer les postures de diferents membres del Govern arran de la sentència del TSJC que divendres passat demanava a la Generalitat incloure el castellà com a llengua vehicular al sistema educatiu de Catalunya. En aquest sentit, el líder de SI ha reclamat a l’Executiu que ‘aclareixi la seva postura’. I és que per Bertran, la reacció del Govern és ‘contradictòria’. ‘Mas diu que el país s’ha de posar en peus, però Bozal i Duran diuen que el Govern pensa acatar la sentència en els casos concrets que ho han portat al jutjat’, ha destacat l’independentista.
 

Per això, el diputat de Solidaritat ha explicat que la seva formació estarà ‘al costat’ del Govern si Mas està disposat a ‘desobeir la sentència i acceptar-ne les conseqüències que se’n derivin, fins i tot la presó si cal’. Per Bertran, ‘és evident que l’Estat espanyol està disposat a això i a més’ i ha posat com a exemples l’enjudiciament que es va fer de la mesa del Parlament Basc per no dissoldre el grup parlamentari dels ‘abertzales’ o el judici contra el lehendakari Patxi López. ‘L’Estat va estar diposat a jutjar-los a ells i també està disposat a fer-ho amb un govern de la Generalitat per no acatar una sentència’, ha alertat, tot apuntat que Espanya manté un sistema ‘autoritari, que no ha abandonat el franquisme sociològic i que quan es planta cara a l’Estat, poden activar determinats mecanismes’. ‘No ens ha de tremolar el pols i hem d’estar disposats a acceptar-ho’, ha sentenciat.

 
Així, Bertran ha reclamat al Govern de la Generalitat que ‘es posi al capdavant de la desobediència civil’ a la sentència, i ha advertit a Mas que si no ‘es planta’, Solidaritat serà ‘bel·ligerant’ amb la causa. ‘Si no estan disposats a fer-ho per defensar el sistema educatiu i el català, que deixin pas als independentistes que sí estem disposats a fer-ho’, ha reclamat des de la seu de SI.
 
Per últim, el secretari general ha explicat que la seva formació està ultimant una proposta de resolució ‘perquè Parlament aprovi que el català sigui la única llengua vehicular a l’escola catalana, i que no s’obri la porta en cap cas a acatar la sentència’.