Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 05 de juny del 2023
Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 05 de juny del 2023

Si els immigrants no s’integren bé hi haurà problemes

|

- Publicitat -

Dos temes sobre la taula. En primer lloc, després de les eleccions, s’ha pogut comprovar que un sector cada cop més gran de la societat està fent un gir cap a postures molt restrictives i autoritàries enfocades a la immigració. Fets com que Plataforma per Catalunya hagi crescut o els bons resultats del PP allà on va fer una campanya agressiva dirigida a la immigració, com a Badalona i el famós DVD o a Castelldefels amb la publicitat per correu que associava delinqüència amb immigració, demostren la postura i ideari de molts ciutadans. En segon lloc, encara tots tenim en ment els incidents de fa un any i escaig a França, on es produïren greus disturbis en una explosió de sentiment de col·lectivitat oprimida en els guetos d’immigrants de les principals ciutats francòfones.

Publicitat

La barreja plantejada es plasma en les conclusions del primer anuari de l’Associació Catalana de Sociologia. Aquestes conclusions fan una radiografia la societat catalana, i no són precisament tranquil·litzadores. Els sociòlegs reclamen a les institucions que emprenguin urgentment mesures efectives per garantir la integració dels immigrants i la cohesió social. L’informe se centra en la immigració, perquè els ciutadans n’acaben parlant quan se’ls pregunta pels principals problemes. Aquest segment de la població, que cada cop s’engreixa més, suposa dividir la societat en dos. Per tant, quan la situació esdevingui insostenible, els sociòlegs alerten que hi podria haver problemes greus de convivència i es podrien arribar a produir fets similars als de París.

La soclució, segons els sociòlegs, passa perquè l’Estat aposti clarament per la integració dels immigrants. Com? Amb polítiques publiques dedicades a l’ajuda als nouvinguts. Plans de desenvolupament, integració, garantir igualtat de drets i qualitat de vida serien clau per a poder cohesionar la societat i evitar-ne escletxes de conflicte. L’Associació Catalana de Sociologia insta els polítics a aprofitar la bonança econòmica per garantir les prestacions socials que fonamenten aquestes polítiques públiques cap a la immigració.

Per acabar, els experts posen de manifest dos àmbits que el sector públic hi hauria de prestar especial atenció. En l’àmbit escolar han detectat problemes en el sistema davant l’arribada massiva d’estudiants immigrants i la poca agilitat en les respostes polítiques. També s’alerta, en l’àmbit laboral, que la població immigrada ha servit als empresaris per abaixar sous i situar en la precarietat les condicions laborals.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió