Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Si el Constitucional retalla l’Estatut CiU demanarà que els catalans es tornin a pronunciar

El líder de CiU, Artur Mas, ha demanat aquest dimarts a Mariano Rajoy que aprofiti els ‘nous aires’ que vol imprimir a la seva formació per ‘fer una mostra de tarannà’ i retiri el recurs contra l’Estatut que manté al Tribunal Constitucional (TC). Segons Mas, si es donés aquesta situació, CiU reclamaria al govern i les Corts espanyoles que s’adrecessin al Defensor del Poble demanant el mateix, i d’aquesta manera ‘estalviessin al Tribunal Constitucional una sentència que només ens portarà problemes a tots’. No obstant, Mas ha reiterat que si finalment el TC ‘desnaturalitza’ l’Estatut, ‘CiU proposarà formalment al poble de Catalunya que es torni a pronunciar’ sobre el text.

Redacció
Redacció 22/04/2008

Mas ha fet aquestes manifestacions en una conferència a Madrid on ha recordat als populars que ‘es pot governar Espanya sense Catalunya’, però ‘és molt difícil governar Espanya contra Catalunya’, perquè els resultats de les eleccions del 9-M demostren que ‘aquells que van utilitzar Catalunya amb finalitats electoralistes van obtenir un bon resultat a la resta de l’Estat però van enfonsar les seves expectatives a Catalunya’.

No obstant, Mas ha assegurat que si es mantenen els recursos hauria de ser el propi Tribunal Constitucional que hauria d’estalviar-se la sentència sobre l’Estatut’ perquè una sentència negativa suposaria un ‘xoc de legitimitats’ entre el propi TC, les Corts que l’han aprovat i el poble de Catalunya que l’ha refrendat. ‘Si això es toca’, ha dit, ‘es produeix la sensació que la via escollida no porta al port desitjat i que cal recomposar l’estratègia i la forma d’actuar’.

Segons Mas, la democràcia ha de tenir ‘preeminença’ per sobre de les lleis, i en el cas de l’Estatut, CiU intentarà que ‘l’última paraula no la tingui el Tribunal Constitucional’. ‘Si el TC desnaturalitza aquest Estatut’, ha advertit, la Federació ‘proposarà formalment al poble de Catalunya que es torni a pronunciar perquè digui si accepta o no un Estatut retallat’.

No es tracta, ha afegit, d’una crida a la insubmissió, sinó a consultar de nou els catalans i si diuen ‘no’ a un estatut retallat caldrà replantejar la relació entre Catalunya i l’Estat. ‘Si el TC ens diu que el text que ha passat per tots els filtres no té lloc a la Constitució’, ha apuntat, ‘tindrem un problema gros’ perquè ‘caldrà parlar de nou de tot, començant per la Constitució’.

Aigua i energia

Mas també ha fet referència a la política de l’aigua i l’energia dels executius català i espanyol, que segons ha afirmat han actuat ‘amb una càrrega d’hipocresia i improvisació tremenda’. Segons Mas, els dos executius han abordat els debats de l’aigua i l’energia ‘des d’una por escènica absoluta’. ‘No dic que s’hagin de fer més nuclears o què el Roine sigui l’única solució’, ha afegit Mas, però sí que s’ha de parlar més de l’energia i que cal resoldre el problema de l’aigua.

Relacions amb el PSOE

Mas també ha fet referència a la política d’aliances del PSOE a Madrid. Segons el líder de CiU tot i que els socialistes espanyols han incrementat nombre de diputats, ‘en el fons han disminuït les seves possibilitats d’acord i aliances’ i aquí, ha apuntat, ‘CiU pot cobrar un paper especial’ perquè ‘està disposat a exercir el suport als socialistes espanyols’, però ‘no sense condicions’ i ‘sense xecs en blanc’.

Segons Mas, la intensitat de la col·laboració entre CiU i el PSOE estarà marcada pel tracte que l’executiu espanyol dispensi als grans temes plantejats per Catalunya, és a dir, infraestructures, finançament i autogovern. Tres eixos ‘fonamentals’ que, ‘si s’enfoquen bé’ des de l’executiu espanyol, poden portar a una relació ‘intensa’ entre els dos partits.

Malgrat aquest fet, Mas també relaciona el nivell d’acord amb els socialistes espanyols a la situació política a Catalunya. Segons el líder de CiU, ‘El PSOE no pot pretendre una col·laboració gaire intensa de CiU, quan la seva formació ha de fer oposició intensa a Catalunya’.

Es tracta, ha dit, d’una situació que CiU ‘no pot resoldre’ i que tan sols s’esvairà amb unes eleccions. ‘Ells sabran quines són les seves prioritats’, ha dit, ‘perquè tot està a les seves mans’ i ‘per nosaltres tot i que no és una condició sine quanon, és una gran incomoditat’.

Un altre dels factors que pot enrarir la relació entre CiU i PSOE són els pactes entre els socialistes espanyols i el PP en matèries de justícia. CiU, ha dit Mas, els accepta si són per renovar el CGPJ o els membres del TC, però ‘si pacten això entre PSOE i PP’ i ‘deixen de banda CiU’, després ‘que no ens vinguin a buscar per treure les castanyes el foc’.