Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

Setmana daurada per a l’independentisme a la premsa internacional

Guifré Jordan @enGuifre – Setmana de màxima presència del procés independentista a la premsa internacional. La Diada ha refrescat el moment polític català al món, però les manifestacions no han monopolitzat les informacions sobre el país. Raül Romeva va concedir fa uns dies una entrevista a la CNN en la seva visita a Washington, i avui l’influent mitjà sobre política europea Politico també publica un article amb declaracions de Romeva. El representant permanent de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj, també és el protagonista d’una peça que l’agència France Presse ofereix a múltiples publicacions, mentre que l’auto del TSJC avalant enviar Artur Mas a judici també ha arribat a alguns mitjans. 

Redacció
Redacció 17/09/2016

Politico no menciona la suposada baixada de suflé del procés

Politico ofereix les paraules de Romeva intercalant-les amb una narració dels últims episodis del procés sense donar per fets alguns tòpics unionistes, com de vegades la premsa internacional reflecteix, cosa que es pot interpretar ja com una victòria del discurs sobiranista. Per exemple, es fa ressò de les manifestacions de diumenge passat però no fa esment a la suposada baixada del suflé que donaven per fet les capçaleres de Madrid aquest dilluns.

Tampoc dóna per fet que Catalunya sortiria de la UE en cas d'independència

Tampoc afirma de manera categòrica que Catalunya sortiria de la UE en cas d’independència. Es fa ressò de notícies de diaris britànics en la campanya del referèndum escocès, que alertaven que Edimburg quedaria fora dels 28 i trigaria anys a tornar-hi a ser, però alhora deixa respondre al conseller català: “Romeva pensa que si Catalunya votés per la independència, la resta de la UE seria pragmàtica”. I, tot seguit, el cita: “No estic dient que l’adhesió a la UE està garantia, només dic que és possible, és de l’interès de tots els actors que sigui així”.

Entén que Romeva no reveli amb qui s'ha reunit als EUA

Politico també entén que Romeva no reveli amb qui s’ha reunit aquests dies als Estats Units, així que no dóna credibilitat a l’argumentari de sectors unionistes, que afirmen que ningú vol reunir-s’hi: “Les reunions [de Romeva] són informals, tenint en compte que Espanya és un aliat important dels EUA, Romeva no és de fet un ministre d’Exteriors i ningú vol ofendre els sensibles protocols de la diplomàcia internacional”. El mitjà també ho justifica definint “l’estranyesa” del càrrec de l’exeurodiputat: “És una cara internacional –tot i que amb ulleres llises sense muntura amb tocs verd llima- d’un poble, no d’un país”.

Altafaj reclama a la UE “promure un diàleg polític que avui no existeix” per culpa de l'Estat

D’altra banda, l’Agence France Presse també ha publicat avui una entrevista al representant permanent de la Generalitat davant la UE. Amb un to menys analític, el mitjà recull les declaracions on Amadeu Altafaj parla clar: “Les institucions catalanes i el Govern, en particular, no seran ostatges d’aquest doble impàs a Europa i Espanya”. A més, reclama a les institucions comunitàries que tinguin “un paper catalitzador, de promotor d’un diàleg polític que avui lamentablement no existeix, per l’entossudiment de les autoritats espanyoles”.

L'auto del TSJC d'aquesta setmana, també a la premsa internacional

Els mitjans de comunicació internacionals també han analitzat de manera àmplia la manifestació de la Diada, que no han interpretat com una prova d’una suposada pèrdua de força del moviment. De fet, és al contrari, ja que molts diaris han reflectit que s’està entrant a la fase clau del procés perquè l’estiu vinent se celebrarà la votació clau sobre la independència. A més, alguns mitjans també s’han fet ressò de l’auto del TSJC favorable a seure Artur Mas al banc dels acusats, com el web del grup de comunicació rus RT.

 

Relacionats