Edició 1957

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 04 de desembre del 2023
Edició 1957

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 04 de desembre del 2023

Set cooperatives catalanes produiran biodièsel

|

- Publicitat -

Les cooperatives de Juneda, Ivars d’Urgell, Miralcamp, Artesa de Segre, Santa Coloma de Queralt, Calaf i la plana de Vic s’han unit per produir biodièsel. I és que sembla que ho tenen clar: aquest combustible, més sostenible, ecològic i net, s’anirà imposant en el futur. Així, doncs, aprofitant les collites de colza i civada, produiran el combustible. 

Publicitat

Fins ara aquestes cooperatives venien els seus cereals a França, on es troba una planta que transforma la civada i la colza en biodièsel. Però ara l’acord farà que a partir de l’any que ve les set cooperatives unides siguin autosuficients i així puguin produir el seu propi biodièsel. Les set cooperatives han comprat cinc màquines premsadores, funcionaran l’abril de l’any que ve i preveuen que tractaran a l’any 24.000 tones de llavor, de la qual obtindran 8.000 litres de biodièsel. El tortó, molt ric en proteïna i greix, és el principal residu del procés i es vendrà a productors de pinso, socis també de les cooperatives.

Realment de la civada i la colza surt combustible?

Doncs sí, i a més és més net i sostenible que el dièsel normal. Una hectàrea de colza dóna per conduir un cotxe fins a 25.000 quilòmetres. El bioetanol, per la seva banda, pot extreure’s, per exemple, de la civada, i una hectàrea permet a un vehicle fer uns 20.000 quilòmetres. De cada hectàrea, en sortiran 5.000 quilos de llavor destinada a biodièsel. La fàbrica que es col·locarà a Juneda tractarà a l’any 24.000 tones de llavor, de la qual obtindran 8.000 litres de biodièsel. El tortó, molt ric en proteïna i greix, és el principal residu del procés i es vendrà a productors de pinso, socis també de les cooperatives.

Amb aquesta nova activitat, els pagesos han descobert en aquest mercat una nova sortida econòmica a les seves collites.

Publicitat

Més notícies

Opinió