Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Set ciutats de l’extraradi de Barcelona demanen una línia ferroviària pròpia

Set alcaldes del segon Arc metropolità de Barcelona s’han unit per aconseguir un objectiu: tenir una via ferroviària pròpia que uneixi els set municipis sense que passi per Barcelona. Aquest intent descentralitzador ja s’ha traslladat formalment a la Generalitat de Catalunya. És més, els set municipis tenen la intenció de constituir-se com a entitat jurídica autònoma amb una estructura organitzativa pròpia que els permeti tenir veu en l’ordenació territorial de Catalunya.

Redacció
Redacció 30/07/2007

Sovint ens queixem del centralisme que patim des de Madrid. Però a vegades seria bo mirar-nos el melic un xic. Sovint, també és critica que al Principat tenim una centralització (tot i que no tan gran) respecte a Barcelona. Aquest seria un dels motius pels quals set alcaldes de ciutats dins de l’arc metropolità de Barcelona han decidit unir-se per reivindicar una línia ferroviària pròpia que les uneixi sense necessitat de passar per la capital catalana.

La unió fa la força, diuen. Per tant els set alcaldes s’han unit per tal de demanar al President de la Generalitat, José Montilla, la creació d’un arc ferroviari que enllaci els set municipis, i impulsi el Quart Cinturó. Una de les principals demandes és l’habilitació del tram de quatre quilòmetres entre Sabadell i Granollers.

L’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, presideix una delegació dels batlles de les ciutats que integren aquest Arc Metropolità, i ha traslladat la sol•licitud al President Montilla per crear una línia orbital ferroviària que les interconnecti. També ha fet saber la voluntat de constituir-se com a entitat jurídica autònoma amb una estructura organitzativa pròpia que els permeti tenir veu en l’ordenació territorial de Catalunya. Navarro ja anunciat que els set alcaldes s’han citat al setembre per començar a treballar en aquesta “comunitat de municipis”.

Les poblacions unides

Les set ciutats amb els seus respectius alcaldes són: l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos; el de Granollers, Josep Mayoral; el de Martorell, Salvador Esteve; el de Mataró; Joan Antoni Baron; el de Vilafranca del Penedès, Marcel Esteve, i de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena.