Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

“Seria lògic que la convidada fos la llengua catalana a Frankfurt”

L’escriptor Eduardo Mendoza ha fet unes sorprenents declaracions on afirma que “està molt bé que no vagin a Frankfurt els escriptors que escriuen en castellà”. L’escriptor diu que el català és un fenomen en sí mateix i hauria ser protagonista únic a la fira. Diu també que la cultura catalana està més viva que la sueca o la holandesa. Podeu escoltar les declaracions en àudio.

Redacció
Redacció 15/06/2007

L’escriptor Eduardo Mendoza, en una conversa sobre llibres a l’Institut Cervantes de Nova York ha declarat que no anar a Frankfurt és quelcom que fa perquè “no hi va mai”. “‘Crec que els escriptors en castellà està molt bé que no hi anem perquè hi ha una convocatòria ambígua de la cultura catalana. Jo crec que el que és lògic es que fos convidada la llengua catalana i ja està, que és la que és un fenomen en si”, ha dit Mendoza.

Eduardo Mendoza ha destacat que la catalana és ‘una literatura europea de molt antiga tradició, amb els seus clàssics, i que encara avui està viva –més viva que la holandesa o la sueca- però que es manté en una situació rara sense Estat que la faci oficial’. Mendoza ha afegit que està molt bé que la literatura catalana tingui en la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt “la seva oportunitat”.

Pel que fa a la polèmica suscitada en els últims dies, l’autor de La ciutat dels prodigis ha dit que el debat “és poc agradable però necessari i està bé que s’hagi plantejat. Hi ha un problema classificatori i metodològic però això no té perquè arribar al carrer ni a la premsa ni a la política”. “El debat de comunitats bilingues és interessant però no és un problema, és un fet. I els fets a vegades ocasionen problemes i ofereixen avantatges”, ha afegit.

De l’article del diari alemany Frankfurter Allgemeine que assegurava que a Frankfurt anava un equip de segona fila, Mendoza ha dit que ‘hi va la literatura catalana i hi va el que hi ha. Escriptors molt bons, bons i alguns molt dolents però la literatura és això’, ha dit.

Per a Mendoza, la clau de tot plegat és que “es busca el problema” on no n’hi ha. Amb tot, ha dit que va rebre una invitació formal per reunir-se amb el director de l’Institut Ramon Llull i se li va preguntar per anar a la fira al que va respondre que no, “però no hi va haver invitació oficial per anar a Frankfurt”. També ha negat que els escriptors en castellà s’haguessin reunit per adoptar una posició comuna.

Escolteu les paraules de Mendoza ÀUDIO / ACN