Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Sèrbia continua lluitant a l’ONU contra la independència de Kosovo

Sèrbia es manté ferma en la seva decisió de no reconèixer la independència de Kosovo i lluitar per aconseguir el suport internacional que li permeti seguir negociant una sortida diplomàtica del conflicte amb la que encara considera la seva província del sud del país. Per això, Sèrbia ha traslladat aquest dimecres a l’Assemblea General de l’ONU una resolució en la que demana una sortida dialogada del problema amb Kosovo, al mateix temps que reitera la seva posició de no reconèixer la independència del territori. Aquest document proposa que les parts implicades trobin una solució acceptable, mentre que senyala que la secessió unilateral no és una forma correcta de solucionar les qüestions territorials.

Redacció
Redacció 29/07/2010

Segons informa France Press, el document insta les parts implicades, tant Belgrad com Pristina, a trobar ‘solucions acceptables per ambdues parts respecte totes les qüestions obertes, mitjançant el diàleg pacífic i a favor de la pau, la seguretat i la cooperació per la regió’.

La nota informa que el cap de la diplomàcia sèrbia, Vuk Jeremic, ha viatjat aquest dimecres a Nova York per tractar el tema amb el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon. A més, segons el text, la propera setmana està prevista una sessió del Consell de Seguretat de l’ONU dedicada exclusivament a Kosovo.

L’ofensiva diplomàtica sèrbia s’emmarca en la campanya que el govern serbi va anunciar després de que el Tribunal Internacional de Justícia declarés que Kosovo no va violar el dret internacional quan va autoproclamar la seva independència l’any 2008. En aquest sentit, Sèrbia vol evitar altres estats reconeguin com a legal la independència del territori. Fins el moment, 69 països entre els que destaquen els Estats Units i la majoria dels membres de la UE, ha donat el vist i plau a l’estat kovosar. Mentre que Rússia, Xina, Brasil, India i Espanya s’han negat a fer-ho.