Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Sense canvis a Girona

PSC, ERC i ICV han arribat a un acord aquest dimecres al matí per reeditar el tripartit a l’Ajuntament de Girona, de manera que no hi haurà canvi al consistori gironí. Després de 28 anys d’alcalde socialista, no s’ha aconseguit cap mena de renovació i el PSC acabarà pactant amb ERC i ICV. De res han servit les negociacions amb CiU i la suspensió de les converses amb el PSC diverses vegades. Finalment les tres forces han apostat per governar juntes un altre mandat amb Anna Pagans a l’alcaldia. L’acord s’escenificarà en una roda de premsa que s’ha convocat per demà dijous.

Redacció
Redacció 13/06/2007

ERC i ICV no havien acceptat en primer moment la proposta de cartipàs i havien anunciat que ERC estaria fins i tot disposada a pactar amb CiU si ICV votava Alsina al capdavant de l’ajuntament de Girona durant els quatre anys de mandat.

No obstant això, sembla que la proposta definitiva que el PSC ha fet a Olòriz (ICV) i Alsina (ERC) ha conformat als dos líders i li donaran el vot a Pagans en el ple d’investidura del pròxim dissabte.

Finalment, ERC tindrà la primera tinència d’alcaldia i també la vuitena i, tal com ja havia ofert Pagans el passat dilluns a la líder republicana, ERC gestionarà les àrees de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat i l’àrea de Relacions Ciutadans i Joventut, que ja havia liderat el passat mandat.

ERC guanya altres atribucions com la regidoria delegada de Fires de Girona i activitats de dinamització al territori –que fins ara estava dins l’àrea de Cultura i Educació i es passa a l’àrea de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat, a mans d’ERC-.

Qui surt guanyat més respecte a la proposta que Pagans va fer el dilluns és ICV. A la segona tinència d’alcaldia s’hi ha de sumar les àrees de Polítiques Socials i Cooperació i la de Medi Ambient i Sostenibilitat –fins ara només tenia Sostenibilitat-. Com a novetat, ICV també gestionarà la regidoria delegada d’Educació que històricament sempre ha estat en mans dels socialistes. Aquesta regidoria continua estant adscrita a l’àrea de Cultura, que tindrà novament el PSC.

No obstant això, la gestió de boscos, parcs, jardins, zones verdes i espais públics i el pla de manteniment i gestió de la Devesa s’adscriuen a l’Àrea d’Urbanisme, de titularitat socialista i, per tant, no els gestionaran els ecologistes. El partit majoritari, encapçalat per l’actual alcaldessa, Anna Pagans, es reserva la titularitat de les àrees d’Alcaldia, Administració i Règim Interior, Hisenda, Urbanisme i Cultura i Educació. Així mateix, ostentarà la tercera, quarta, cinquena, sisena i setena tinències d’alcaldia.

De l’acord que s’ha anunciat aquest dimecres encara queden alguns serrells per acabar de polir i està previst que les tres forces ho facin durant la tarda. Alguns d’aquests serrells són les regidories delegades que gestionarà el PSC, l’assignació de regidories de barri i la representació en altres òrgans. La definició final de les funcions i l’estructura del Consell de Presidència també transcendirà en la roda de premsa que està prevista per a demà dijous.

Així mateix, en un comunicat conjunt que han emès les tres forces, s’expressa que aquest acord ‘tanca qualsevol altra negociació de pacte de govern possible’ i els esforços es concentraran a partir d’aquest anunci en la definició de l’actuació futura en el marc del Pla de Mandat, que s’iniciaran a partir de dilluns dia 18 de juny.

No obstant això, els líders d’ERC i ICV han anat, després de la reunió amb Pagans a trobar-se amb el líder de CiU, Carles Puigdemont, per transmetre-li el contingut de l’acord que han pres amb els socialistes i que posa punt i final a les negociacions paral·leles que mantenien amb CiU.