Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Segons una enquesta del CIS, la majoria de catalans vol anar més enllà de l’Estatut

Un 52,9% dels catalans desitjarien que Catalunya gaudís de més autogovern o bé que fos un estat independent, segons es desprèn del Baròmetre Autonòmic de gener a març que ha fet públic aquest dijous el Centre d’Investigacions Sociològiques espanyol (CIS). A més, a la pregunta de quin grau d’autonomia de Catalunya es desitja, el percentatge de catalans que voldria que fos major puja al 54,9%. El Baròmetre revela que el 29,3% dels ciutadans catalans enquestats afirmen que preferirien un estat en el que les comunitats autònomes tinguessin més autonomia que en l’actualitat, mentre que el 23,6% desitjarien que l’estat reconegués a les comunitats autònomes la possibilitat de convertir-se en estats independents.

Redacció
Redacció 16/07/2010

El Centre d’Investigacions Sociològiques ha donat a conèixer aquest dijous al vespre els resultats del Baròmetre Autonòmic II referents als mesos de gener, febrer i març de 2010. L’estudi tracta tota mena de temes, des del polític a l’econòmic passant pel territorial, i s’ha realitzat a totes les comunitats autònomes de l’estat espanyol.

L’estat de les autonomies fa créixer l’independentisme

Mentre que un 53% dels catalans enquestats consideren que Catalunya hauria de tenir un nivell d’autonomia més ample, el 30,8% creuen que les autonomies han contribuït a fer créixer el sentiment independentista al Principat. A més, els principals problemes apuntats que es deriven del fet de ser un territori és l’augment de la despesa pública, en primer lloc, i el foment dels enfrontaments, en segon lloc.

En aquest sentit, un 50% de catalans sostenen que l’organització de l’estat basada en comunitats autònomes ha funcionat de manera regular. A més, al 50% els agradaria que els assumptes s’administressin de manera més propera al ciutadà.

El 72%, orgullosos de ser catalans

El sentiment identitari, tant espanyol com català, és un dels altres temes tractats al Baròmetre del CIS. D’aquesta manera, mentre que un 50% dels enquestats assegura que se sent molt orgullós de ser català i el 32,2% bastant, un 32,9% admet sentir-se orgullós de ser espanyol, i un 32,8% bastant orgullós de ser espanyol.

De fet, només el 34,7% dels preguntats catalans considera que ‘Espanya’ és el seu país, mentre que el 21,8% considera que ‘Espanya’ està formada per diverses nacionalitats o regions.

Sobre la consciència social, un 41,2% afirma que tenen més en comú amb una persona d’una altra comunitat autònoma però de la mateixa classe social que no pas d’una persona de Catalunya d’un altre nivell social.

Segons el baròmetre espanyol, la gent que se sent tant espanyola com catalana lidera el podi, amb un 41,3%, mentre que un 25,6% se sent més catalana que espanyola i un 13,6% només catalana.

‘Enfrontament’ amb l’Estat

Un 39,4% -el percentatge més elevant- dels catalans assegura que la relació entre el govern espanyol i el català és literalment d’enfrontament, mentre que el 26,2% afirma que és de subordinació. Per contra, un 26,5% diu que la relació és de col·laboració. Tot i així només un 21,8% dels enquestats és partidari d’enfrontar-se a l’Estat, mentre que un 72,4% considera preferible negociar fins a arribar a un acord.

Els catalans castiguen la gestió del govern de José Montilla els darrers quatre anys. El 54,5% qualifica la gestió de regular i el 21,6% de molt dolenta. Ara bé, l’oposició no en surt gaire més ben parada, ja que el 43,6% diu que la seva actuació també ha estat regular i el 31,1% dolenta.

Montilla no surt gaire ben parat, i és que un 48,8% qualifica de regular l’actuació del president del Govern, José Montilla, mentre que el 39,1% desaprova la seva actuació.