Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Segons CiU el retorn dels papers que falten s’ha allargat massa

La diputada de CiU Carme Vidal ha lamentat aquest dimarts que es ‘vagi demorant’ el retorn dels set lligalls dels ‘papers’ de la Generalitat que es mantenen a Salamanca, i ha rebutjat que la reunió del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, amb el ministre de Cultura del govern espanyol, César Antonio Molina, hagi servit per desencallar la situació. Per Vidal, aquests set lligalls haurien de tornar de manera immediata, i no d’aquí a uns mesos, i ha recordat que la Comissió de la Dignitat va demanar al mes de febrer que el retorn es produís en un termini d’un mes. Vidal ha qualificat Tresserras de ‘tragala’ i creu que el Govern està ‘subordinat’ al PSOE.

Redacció
Redacció 28/05/2008

En declaracions a l’ACN, Vidal ha recordat que la Comissió de la Dignitat va lliurar un document al govern espanyol en què ‘posaven de termini un mes pel retorn dels set lligalls que falten’ i que l’Audiència Nacional ho va dictaminar. ‘Ara, enlloc de dir que vindran demà, diuen que es desbloqueja la situació i tornaran en quatre o cinc mesos’. Per Vidal, ‘el termini ha prescrit fa temps’ i ‘el conseller els havia de portar al cotxe o que tornessin demà’.

Vidal ha assegurat que ‘aquesta situació no és de desbloqueig’, sinó que ‘s’està incomplint la llei’, i ha denunciat ‘la supeditació del Govern de la Generalitat a les voluntats del PSOE, que va demorant’.

D’altra banda, CiU ha rebutjat que el retorn dels ‘papers’ dels particulars depengui de la creació d’un patronat, ja que ‘la llei diu que els acords seran bilaterals’, entre conseller i ministre. ‘Ara ens hem d’esperar a que es creï un patronat?’, ha lamentat, tot dient que mentrestrant ‘la gent que té la documentació es va morint, i Catalunya hi va perdent’. La diputada de la federació nacionalista ha posat l’exemple del cartellista Carles Fontserè, que va morir al gener del 2007 sense haver pogut recuperar els seus cartells, que són a l’arxiu de Salamanca.