Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Segon referèndum a Escòcia?

 El 59% de britànics creu que el Regne Unit es trencarà en algun moment, un percentatge que arriba al 69% a Escòcia, segons una enquesta de la Universitat d’Edimburg. I no és estrany que tinguin aquesta sensació, ja que la líder del Partit Nacional Escocès (SNP) ha amenaçat amb un nou referèndum en menys de cinc anys si les formacions britàniques no compleixen amb la promesa desesperada una setmana abans del plebiscit d’una gran transferència de competències.

Redacció
Redacció 16/03/2015

L’executiu que surti de les eleccions generals al Regne Unit el 7 de maig, doncs, tindrà la patata calenta escocesa de nou. Els laboristes i els conservadors s’estan disputant la primera plaça però sense perspectives de majoria absoluta en cap bàndol, en bona part a causa de l’auge del SNP. Les enquestes donen als independentistes entre 50 i 56 escons dels 59 que es disputen a Escòcia, un resultat sense precedents tenint en compte que ara en tenen 6 i que el màxim històric han estat 12. Els laboristes no descarten un acord amb el SNP per governar, però el partit ara de Nicola Sturgeon exigirà un traspàs de competències massiu com els grans partits de Westminster van prometre just abans del 18 de setembre passat. La ‘premier’ escocesa fa un discurs avui per apropar-se als laboristes.

El SNP, de 25.000 a 100.000 militants

Necessitin o no els nacionalistes per un nou executiu, Sturgeon va avisar fa uns dies: el programa per les eleccions al parlament d’Edimburg de l’any que ve encara no està escrit, i pot incloure fàcilment la demanda d’un segon referèndum. Els independentistes han experimentat un augment de 75.000 militants (fins arribar als 100.000) en el mig any posterior al plebiscit, així que si mantenen les bones perspectives a les generals d’aquest maig l’any vinent i arrasen, un segon referèndum estarà més que justificat.

Declaració d'independència? 

Si són els conservadors els qui es fan amb el poder, l’amenaça és la mateixa: no hi ha competències, doncs hi haurà segon referèndum. A més, els ‘tories’ de David Cameron han promès per la propera legislatura fer una votació per mantenir el país o treure’l de la Unió Europea i els euroescèptics d’extrema dreta que estan a l’alça, UKIP, advoquen per marxar directament. Si aquestes dues formacions tinguessin la paella pel mànec, un referèndum on el Regne Unit decidís sortir del club dels 28 però la tradicionalment més pro-UE Escòcia votés per quedar-se, deixaria un escenari imprevisible. L’antic líder del SNP Gordon Wilson té clar què s’hauria de fer: declaració d’independència.