Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

SCC insinua que l’independentisme vol fer amb l’unionisme com els nazis amb els jueus

El vicepresident de Societat Civil Catalana, José Rosiñol, ha dit que l’ús del terme ‘unionistes’ per part de l’independentisme està fent una “manipulació mediàtica” per aconseguir un escenari de divisió entre independentisme i ‘unionisme’. I això, segons ell, és “una pràctica pròpia de règims totalitaris, la supervivència dels quals depèn de la invenció d’un enemic, un boc expiatori a qui culpar i témer”. El nazisme ho va fer amb els jueus, així que el paral·lelisme que busca Rosiñol és clar: els independentistes volen fer amb els unionistes el mateix que els nazis van fer amb els jueus. 

Redacció
Redacció 15/05/2015

És la tercera vegada aquesta setmana que vinculen Catalunya amb dictadures

Ja gairebé no és notícia. Després que dimarts la diputada al Congrés del PP titllés de totalitarisme demanar que els jutges sàpiguen la llengua del país, i que dimecres Wert digués que la situació del castellà a l’escola catalana era comparable a la del català en altres èpoques, aquest dijous hi han insistit. El vicepresident de SCC, José Rosiñol, també ha utilitzat la fórmula “propi de règims totalitaris” en un article d’opinió a l’ABC per queixar-se de la gent que utilitza la paraula ‘unionista’ per esmentar els contraris a la independència. 

Banalitzacions perilloses 

La banalització de les dictadures de personatges com Hitler, Stalin, Pol Pot, Mao Zedong, Mobutu Sese Seko, Benito Mussolini o Francisco Franco és més insistent, i de moment no hi ha hagut cap acció de la justícia ni de cap òrgan de control per evitar aquestes vinculacions que, de tan freqüents, poden fer perdre a la ciutadania la concepció del que han suposat els totalitarismes.

Rosiñol acaba mencionant 'els qui defensem la unió'

D’altra banda, Rosiñol diu que usar el mot ‘unionista’ és un “reduccionisme performatiu, el paroxisme de la perversió del llenguatge nacionalista que pretén fer creure que hi ha dos pols monolítics que divideixen els catalans, i no és així”. Tanmateix, tot seguit dóna una visió de dos bàndols a Catalunya, ja que explica que els independentistes són minoria, mentre que “els qui defensem la unió en la diversitat apostem per la diferència”, on inclou confederalistes, federalistes, centralistes, autonomistes i jacobins. El vicepresident de SCC, doncs, ha acabat dividint el país en dos, i a més ha esmentat “els qui defensem la unió”, just la definició del terme ‘unionista’.