Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Saura i les càrregues franquistes

|

- Publicitat -

Una de les frases més repetides aquests darrers dies és que la imatge de les càrregues dels Mossos d’Esquadra durant i després del desallotjament dels estudiants tancats a la UB recorda les càrregues policials franquistes. La comparació entre la violència dels Mossos i la dels grisos ara fa trenta anys no és en va: en vista de les ferotges imatges de dimecres, amb la policia actuant forassenyadament i repartint per igual entre estudiants, periodistes i vianants, costa trobar diferències entre l’actuació dels agents de la policia catalana, moderna i dirigida des d’un sistema democràtic, i les pràctiques repressores dels cossos militaritzats de la dictadura, manats per Fraga i d’altres franquistes des del Ministerio de Gobernación.

El recordatori a les ‘càrregues franquistes’ acusa directament Joan Saura, que d’ençà de la seva arribada al Departament d’Interior no ha parat d’acaparar polèmiques per les actuacions dels Mossos, ja sigui per actuacions polèmiques com l’ús del punxó Kubotan o la repressió d’antimonàrquics a Girona o per les protestes i manifestacions dels propis agents contra la gestió que fa Saura del cos policial.

Publicitat

En aquest sentit resulta providencial recuperar una intervenció de Joan Saura al Congrés dels Diputats el gener de 1999, on l’aleshores diputat ecosocialista interpel·lava al ministre d’Interior, el popular Jaime Mayor Oreja, arran d’unes càrregues de la policia nacional contra estudiants de la UAB que protestaven contra la presència d’Aznar al campus. En la transcripció del Diari de Sessions del Congrés, Saura recorda al polític del PP que les imatges de les càrregues a la UAB ‘van posar-nos al túnel del temps. Aquell dia vam recordar actuacions policials d’èpoques no democràtiques’. De la mateixa manera, l’ecosocialista acusava Mayor Oreja de criminalitzar el moviment okupa entre els violents, ja que, segons el Saura de 1999 ‘si alguna cosa caracteritza el moviment okupa és la no violència’.

Saura assegurava fa deu anys que era ‘impossible’ distingir les actuacions de la policia nacional aquell gener de 1999 de les de la dictadura, ja que ambdues actuacions van comptar amb ‘la brutalitat de la càrrega, la batalla campal, les boles de goma, tot igual’. Saura recriminava al cap de la policia espanyola que s’hagués ordenat als agents una política de ‘grau de tolerància zero’. Segons Saura, amb aquesta política ‘tan bon punt els policies veuen, mínimament, que pot passar alguna cosa, fan el que fan’. ‘Senyor Ministre’, reblava Saura, ‘qui hauria hagut de fer les previsions va fer-ho malament, i qui va manar la policia ho va fer pitjor’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut