Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Saura: ‘el govern espanyol no sap com desplegar els nous estatuts’

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha carregat aquest dimecres contra el govern espanyol, de qui creu que ‘no sap com desplegar els estatuts de nova generació, no té agenda, no sap què fer’. ‘Noto a faltar per part del govern espanyol una orientació de política autonòmica, no sé quina és’, ha assegurat. En tot cas, Saura espera que al mes de desembre es pugui celebrar una reunió de la Comissió de Transferències, on es pugui arribar a un traspàs de l’autorització inicial de treball per a treballadors estrangers. Saura ha explicat que ja hi ha un acord de modificació del reglament d’estrangeria que permet el traspàs.

Redacció
Redacció 27/11/2008

En una interpel·lació al Parlament, Saura ha explicat que preveu el traspàs efectiu de la inspecció de treball es pugui fer l’1 de juny, mentre que ha reconegut que s’està avançant ‘molt lentament’ en matèria de Rodalies, que el traspàs de beques està recorregut al Tribunal Constitucional (TC) i que no hi ha novetats sobre la desclassificació dels aeroports de Girona, Reus i Sabadell com a infraestructures d’interès general, pas previ necessari a un eventual traspàs.

El diputat de CiU Francesc Homs li ha demanat quina era l’estat d’aquests traspassos i ha agraït la ‘franquesa’ amb que ha fet un ‘judici sever’ de la posició del govern espanyol. Homs, però, s’ha preguntat si era la posició personal de Saura o la posició de la Generalitat. El diputat de CiU ha demanat a Saura que, ja que volen revisar el pacte d’Entesa per la crisi, també revisin el pacte ‘en allò relatiu al desplegament de l’Estatut i el finançament’ i veure ‘si és possible defensar l’Estatut amb un partit al Govern, que és el majoritari, que no està disposat a fer una altra cosa que seguir la veta al PSOE a Madrid’.

Saura ha respost que ‘no hi ha hagut ni un tema en què hagi tingut cap mena de pressió per canviar de posició en relació al PSOE’. De fet, ha afegit que ‘quan en una comissió bilateral el govern espanyol ha presentat una proposta de Rodalies que no és acceptable, i jo dic que no és acceptable, el Govern diu que no és acceptable’. Així, ha assegurat que no hi ha ‘cap mena de supeditació del PSC al PSOE en temes de desplegament’.

A més, el conseller ha defensat que els grups que donen suport al Govern ‘tenen una posició comuna en relació al finançament’. ‘El que no tenen és una posició comuna en relació als pressupostos de l’Estat’, ha dit, però sí en finançament, on la posició és ‘prou contundent i clara’.