Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Sàpiens troba als Arxius Nacionals dels Estats Units els expedients psiquiàtrics del dictador nazi

El proper número de la revista d’història Sàpiens, que demà arriba als quioscos, inclou un reportatge especial amb els expedients psiquiàtrics d’Adolf Hitler, l’atroç dictador alemany. El treball ha estat possible després de la desclassificació dels informes que van elaborar els serveis d’intel·ligència dels Estats Units, i que han estat recentment desclassificats. Un reportatge clau per entendre una de les figures més terribles de la història recent.

Redacció 20/06/2007

Com un simple caporal austríac, de complexió dèbil i poc atractiu, va aconseguir convèncer milions de persones i el poder suprem d’Alemanya? Aquesta pregunta era una obsessió per als serveis d’intel·ligència dels Estats Units, convençuts que la psique del Führer era clau en la manera com Alemanya actuava durant la Guerra. Per respondre-la, van posar tots els mitjans al seu abast i van encarregar als millors psicòlegs i psiquiatres l’elaboració d’uns expedients que els ajudarien a entendre moltes coses. Per a fer-ho, els experts van comptar amb les aportacions decisives d’Ernest Franz Hafstaengl, antic dirigent nazi i amic íntim de Hitler abans de caure en desgràcia.

Sàpiens ha tingut accés a aquests informes, recentment desclassificats dels Arxius Nacionals dels Estats Units. A partir d’aquests documents, i amb la col·laboració del catedràtic de Psicologia Miquel Siguan i dels principals historiadors especialistes en Hitler i el Tercer Reich, la revista del grup Cultura 03 penetra en la complexa personalitat del dictador i analitza diferents facetes decisives de la seva vida, des de les frustracions de joventut i les tendències sexuals fins a la gestació de l’odi contra els jueus o els somnis de grandesa.