Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Alcaldes socialistes del Baix Llobregat donen suport a Montilla i Sant Boi anima a manifestar-se el 10-J

Diversos alcaldes socialistes de la comarca del Baix Llobregat han tancat files al voltant del president de la Generalitat José Montilla, que és qui creuen que ha de liderar la resposta catalana al retall estatutari per part del Tribunal Constitucional (TC) Personalitats influents en el si del PSC com l’alcalde de Cornellà Antonio Balmón o d’Esplugues, Pilar Díaz, s’han mostrat també favorables a que hi hagi una resposta unitària en la manifestació del proper dissabte. D’altra banda el ple de Sant Boi de Llobregat ha aprovat aquest dimecres una moció que rebutja la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut i anima a participar en la manifestació del proper dissabte a Barcelona. Els grups del PSC, amb majoria absoluta, ICV-EUiA, CiU i ERC han votat a favor del text, que no ha obtingut el suport del PP ni de Ciutadans,

Redacció
Redacció 08/07/2010

Els alcaldes socialistes del Baix Llobregat han tancat files amb el president José Montilla i han criticat la sentència del TC. En aquesta línia s’ha mostrat Antonio Balmón, successor de Montilla a l’alcaldia de Cornellà, que ha declarat que s’ha de donar ‘una resposta cívica a la sentència que ens han indignat, perquè el Tribunal Constitucional no té la legitimitat ni jurídica ni ètica per a sentenciar’

Malgrat que Balmón no consideri la sentència com ‘un fracàs’, ha afegit que s’ha d’estar ‘al costat del president de la Generalitat, recolzant les seves decisions en el sentit de conformar una resposta unitària dels partits polítics i de la societat civil que va manifestar el seu suport a l’Estatut’, tot i que no ha especificat si assistirà a la manifestació del proper dissabte ni si ho farà darrera de la senyera.

En la mateixa línia de suport a Montilla s’ha posicionat Pilar Diaz, alcaldessa d’Esplugues, que va declarar el passat dimarts que ‘el Tribunal Constitucional no està legitimat per dictar sentència’. Diaz va acusar al TC d’estar ‘caducat’ i va comparar la seva situació amb la d’un alcalde que no hagués convocat eleccions locals al final d’una legislatura de 4 anys. D’altra banda, també va avançar que el seu equip de govern està preparant una moció en defensa de l’Estatut i contra la sentència del Tribunal Constitucional.

Díaz també va tenir dures paraules contra aquelles poblacions com Vilafranca o el Port de la Selva que s’han declarat moralment excloses de la constitució. Segons l’alcaldessa, són ‘aventures’ i que la constitució espanyola ‘no en té la culpa’.

Sant Boi anima a manifestar-se
La ciutat de San Boi anima a tots els ciutadans i entitats a que s’afegeixin a la manifestació del proper dissabte a Barcelona que s’iniciarà a les sis de la tarda.

La moció, aprovada per tots els partits del consistori excepte  PP i Ciutadans, qualifica d”injusta’ i ‘antidemocràtica’ la sentència del Tribunal Constitucional que retalla l’Estatut perquè modifica ‘un text refrendat pel poble de Catalunya’. De la moció es desprèn també que ‘s’ha alterat el contingut fonamental de l’Estatut, entès com una eina de regulació de les relacions entre Catalunya i l’Estat espanyol’, i considera que aquest fet suposa ‘un atac a la dignitat i la llibertat de tots i cadascun dels ciutadans de Catalunya’.

Sant Boi ha aprovat aquesta moció un dia abans de la trobada que mantindran diversos batlles del Baix Llobregat en aquesta ciutat, on reposen les restes de Rafael Casanovas i on es va celebrar la Diada del 1976, la primera de les grans manifestacions que reclamaven un Estatut d’Autonomia durant la transició. Aquest dijous, els alcaldes, molts d’ells socialistes, presentaran una declaració en defensa del text aprovat pel poble català el 2006.

La segona ciutat de Catalunya no s’ha pronunciat
Mentre molts alcaldes de l’anomenat ‘cinturó roig’ preparen el seu rebuig a la sentència del Constitucional, la que es reivindica com a segona ciutat de Catalunya, l’Hospitalet de Llobregat, no té previst fer de moment cap declaració. La ciutat més poblada del Principat després de la capital, no tindrà ple fins a finals de mes. Abans no hi ha prevista cap actuació, segons fonts municipals.