Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Sant Adrià de Besòs vol les tres xemeneies i les qualifica de ‘símbol’ geogràfic i històric de la ciutat

|

- Publicitat -

Callau ha fixat dos reptes amb vista al futur en relació amb l’espai que ara ja definitivament continuarà ocupant la mítica central elèctrica d’Endesa simbolitzada per les tres torres. Per una banda, concloure un ‘bon plantejament urbanístic’ de la zona, que ha d’unir tot el front marítim des de Montgat fins a Castelldefels, segons el regidor, i que haurà de comptar a partir d’ara amb la presència de l’antiga fàbrica. El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Sant Adrià ha informat que un cop el pla urbanístic estigui enllestit serà presentat a la ciutadania, tot i que aquest cop no serà sotmès a votació, segons ha assenyalat.

I per altra banda, l’Ajuntament aposta ara, després de rebre el vistiplau dels veïns, per donar un ús ‘potent’ a l’edifici de les tres xemeneies i a la sala de turbines, que conformen el conjunt de la central elèctrica propietat d’Endesa que a partir del 2010 deixarà de donar servei. Un ús que, segons ha especificat l’Ajuntament en tot moment, ha de ser assumit per empreses privades, ja que no ha de suposar cap cost per a la ciutat, i que ha d’esdevenir un ‘pol d’atracció’ i ha d’acabar de situar la ciutat geogràficament i col·lectivament en el mapa de l’àmbit metropolità.

Publicitat

A l’acte de proclamació dels resultats també hi era present el regidor d’Urbanisme de Barcelona, Ramon García-Bragado, que n’ha fet una doble valoració positiva, tant pels resultats de mantenir les restes de la central elèctrica com pel procés seguit, que García-Bragado ha considerat ‘molt valent’. El regidor barceloní ha expressat el suport de l’Ajuntament de Barcelona en relació amb el pla urbanístic que està desenvolupant Sant Adrià i que és ‘vital’ també per les localitats veïnes de Badalona i la mateixa Barcelona, segons García-Bragado.

L’anunci del tancament de les xemeneies l’any 2010 va obrir un debat entre la ciutadania sobre si s’havia de conservar l’edifici i donar-li una utilitat social o s’havia d’enderrocar i donar-li un ús públic. Per aquesta raó, l’Ajuntament va decidir fa uns mesos organitzar una votació popular amb l’objectiu de conèixer i valorar l’opinió de les ciutadanes i els ciutadans sobre aquest tema. Finalment, després d’un temps de treball per articular aquest procés participatiu i establir els recursos necessaris, en el ple del passat 29 de setembre es va aprovar el Document de Garantia on es va fixar el procediment a seguir i les pautes d’actuació que garanteixen la validesa dels resultats i el desenvolupament normal del procés de consulta.

Des del passat 17 de novembre tots els adrianencs majors de 16 anys i empadronats abans del 30 de setembre del 2008 han pogut participar en aquest procés ‘innovador’, segons Callau, i que ha permès els veïns de Sant Adrià discutir sobre el que són i volen ser, segons el regidor d’Urbanisme de la localitat, que ha considerat també que aquest tipus de consulta ciutadana ha fomentat la vinculació dels ciutadans amb la ciutat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut