Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

Sánchez ven “desgel”, Puigdemont l’avisa que el full de ruta es “inalterable”

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha valorat que la reunió amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, suposa obrir una “etapa de desgel” després de quatre anys de “bloqueig institucional” amb Mariano Rajoy. El líder del PSOE ha tornat a rebutjar el referèndum i  el full de ruta del Govern en considerar que és “il·legal i unilateral”, però ha assegurat que està disposat a “parlar de tot dins la llei” i ha proposat un nou full de ruta per Catalunya amb una reforma constitucional. Després de celebrar el canvi de tarannà comparat amb el PP, la portaveu del Govern, Neus Munté, ha explicat que Puigdemont ha retret al líder del PSOE que parlés de “crisi de convivència” a Catalunya durant el debat  d’investidura i li ha reclamat un posicionament contrari al procés judicial relatiu al 9-N. També li ha deixat clar que el full de ruta es manté “inalterable”.

Redacció
Redacció 15/03/2016

Una majoria de Catalans volen renovar el marc de convivència

Sánchez ha defensat que hi ha una majoria de catalans que no volen ni “l’immobilisme actual” ni aposten per la independència, sinó que volen renovar el marc de convivència. “Hi ha una majoria de catalans que el 20-D va apostar pel canvi i m’agradaria tornar a demanar a les forcs del canvi que ens unim per propiciar aquest govern del canvi que tant necessita Catalunya i el conjunt dels espanyols”, ha reivindicat.

Nou full de ruta per Catalunya

Tal com ja va avançar en el debat fallit de la seva investidura, Sánchez ha exposat a Puigdemont la seva proposta d’un nou full de ruta en les relacions amb Catalunya basat en dos eixos: d’una banda impulsant la comissió bilateral entre els dos governs per desbloquejar molts dels 23 punts que l’expresident de la Generalitat Artur Mas li va plantejar a Mariano Rajoy, i d’altra banda, reformant la Constitució.

La resposta de Puigdemont

Pel que fa a la reforma constitucional que planteja el PSOE, Munté ha insistit que el Govern té un full de ruta i la proposta dels socialistes no és una de les seves prioritats. La consellera de la Presidència també ha explicat que el president s'ha queixat de les declaracions que va fer Sánchez parlant de “crisi de convivència” a Catalunya, extrem que el president li ha negat, aportant com a demostració el fet que el 80% dels catalans vulguin un referèndum i que el 87,6% asseguri que n'acceptaria el resultat fos quin fos.

El president també ha advertit Sánchez que la immersió lingüística ha de quedar blindada malgrat l'acord amb Ciudadanos  i el socialista li ha assegurat que aquesta qüestió no està en joc en cap cas.
 
Munté ha remarcat aquest dimarts que el president de la Generalitat està obert a parlar amb tothom qui li ho demani. “Aquest és un govern que vol parlar amb tothom, que no es tanca a parlar amb ningú”, ha apuntat.