Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Sánchez ofereix a Iglesias cadires a l’executiu a canvi de renunciar al referèndum de Catalunya

ACN- El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha insistit aquest dimarts que encara veu “opcions” per construir un govern “transversal” amb Podem i Ciudadanos i ha apuntat que a hores d'ara no descarta “cap fórmula” sobre la seva composició: “No em tanco a que hi hagi representants de Podem i Ciudadanos dins del govern”, ha afirmat en una entrevista a la Cadena Ser a 24 hores vista de la reunió que mantindrà aquest dimecres amb el líder de Podem, Pablo Iglesias. Segons ha avançat, a aquesta reunió recordarà a Iglesias que “ja no hi ha massa marge d'error” i li demanarà que prioritzi “l'agenda social” per sobre de qüestions com “l'autodeterminació” de Catalunya.

Redacció
Redacció 29/03/2016

“L'acord amb Ciudadanos és condició sine qua non”

“En temps extraordinaris calen mesures extraordinàries” i “el millor és un govern transversal on hi hagi representades totes les forces polítiques del canvi”, ha sentenciat Pedro Sánchez preguntat sobre quin ha de ser, al seu entendre, el disseny de l'executiu que pretén construir amb els vots de Podemos i de Ciudadanos.

El líder del PSOE ha insistit en la necessitat de mantenir l'acord amb Ciudadanos i afegir-hi Podemos tot recordant que la seva formació i la de Pablo Iglesias “no sumen” al Congrés i que, per tant, “Ciudadanos és necessari per a l'acord del canvi”. Segons Sánchez “l'acord amb Ciudadanos és condició sine qua non” per poder formar govern.

En aquest sentit ha advertit Podemos que “no ens podem permetre unes noves eleccions i Espanya necessita un govern”. “Tenim un mes per davant per materialitzar aquest govern transversal” i “ja no hi ha massa marge per a l'error”, ha dit.

Per aquest motiu ha avançat que a la reunió d'aquest dimecres amb Iglesias serà “molt franc” i insistirà que “no té sentit” seguir amb una situació bloquejada. Segons Sánchez parlaran “de polítiques” i sobre l'agenda contra la “desigualtat” que comparteixen, i li demanarà que prioritzi “l'agenda social” per sobre qüestions com “l'autodeterminació” de Catalunya.
 
No mareja la perdiu
 
El líder dels socialistes també ha negat que la societat espanyola hagi perdut 100 dies per a la formació de govern fruit de la seva decisió de sotmetre's a la investidura i ha defensat també l'acord amb Ciudadanos per “exemplificar una forma nova de fer política a Espanya” on dos partits ideològicament diferents s'entenen per fer fora el PP de les institucions. “No estic marejant la perdiu. Sóc un polític que ha demostrat que fa el que diu”, ha sentenciat.
 
Endarrereix el Congrés del PSOE “per coherència”
 
També ha negat que endarrereixi el Congrés del PSOE per por a competir amb Susana Díaz i ha apuntat que ho fa per “coherència” i per “responsabilitat” perquè “primer és el govern d'Espanya i després el del PSOE”.
 
Segons Sánchez, el congrés d'un partit demana tranquil·litat i amb aquesta decisió està fent “un favor als militants que volen presentar-se a aquest congrés” perquè la formació del govern espanyol i el del PSOE “no es barrejaran” i “parlarem d'idees, propostes i no de persones”.
 
No renunciarà al lideratge del PSOE
 
En aquest marc ha avançat que si no aconsegueix formar govern no es plantejarà no presentar-se al càrrec de secretari general. Ha recordat que “porta menys de dos anys al càrrec”. “És veritat que el PSOE ha tingut uns resultats millorables”, ha dit, però segons Sánchez és perquè el mapa polític ha canviat.