Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Sánchez-Camacho es va beneficiar d’un crèdit de 372.000 euros facilitat per Arcadi Calzada

La presidenta de Partit Popular de Catalunya (PPC), Alícia Sánchez-Camacho, hauria obtingut un crèdit per un import de 372.628 euros l’any 2001 fruit d’un tracte de favor de la mà de l’aleshores president de Caixa Girona, Arcadi Calzada. Aquesta informació, publicada per la revista El Triangle assegura que la popular va demanar els diners per fer front a un seguit de deutes que havia contret amb altres entitats bancàries per aquest import total. L’operació, considerada d’alt risc, requeria que la popular destinés un 82% dels seus ingressos mensuals per tal de poder retornar el pagament íntegre. També revelen que Calzada va beneficiar Lluís Prenafeta amb préstecs a diverses societats de l’exsecretari de Presidència de Pujol, uns préstecs que mai es van retornar.

Redacció
Redacció 13/07/2010

Segueixen apareixent informacions sobre la figura de l’expresident de Caixa Girona, Arcadi Calzada. La darrera fa referència als tractes de favor que aquest proporcionava a diversos càrrecs polítics, sense importar-ne la seva afiliació, ja fos a l’hora de concedir crèdits o bé fer la vista grossa amb els impagaments. Segons apunta la revista El Triangle, la presidenta del Partit Popular de Catalunya (PPC), Alícia Sánchez-Camacho, s’hauria beneficiat d’un crèdit de 372.628 euros amb la finalitat de refinançar el deute anterior amb altres entitats bancàries per aquest mateix import total. L’operació en condicions normals no s’hauria portat a terme al ser considerada ‘d’alt risc’, ja que per retornar el pagament a Caixa de Girona li va ser necessari a la popular destinar un 82% dels seus ingressos mensuals. Amb tot, l’informe de valoració de ‘El Triangle’ assegura que el crèdit a Sánchez-Camacho li va ser atorgat després de basar-se en criteris ‘no estrictament financers’.

No només això, aquest mateix document afirma que també es van veure beneficiats per Calzada altres personatges influents, com Xavier Soy –que havia estat delegat del Govern a Girona– o Francesc Codina –durant anys president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya-. Tanmateix es recull que les dues operacions més ‘criticades’ van afectar a dos dels principals implicats en l’actual operació Pretòria: Lluís Prenafeta i l’exdiputat del PSC Lluís García Sáez, més conegut per Luigi.

La informació conclou que durant els anys 1997 i 1998, Caixa de Girona va concedir diversos préstecs a societats sota control de l’exsecretari general de Presidència en els primers governs de Jordi Pujol, Lluís Prenafeta. Els crèdits es van atorgar a les societats ‘Juspi, SA’, ‘System Room, SL’, ‘Poliafers, SA’ i a l’esposa de Prenafeta, Lluïsa Mas. La quantitat concedida era de 90.000 euros i, malgrat que els crèdits no van ser retornats en la data de venciment, l’entitat no va executar mai els avals.