Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

Salut revisarà cada cinc anys totes les clíniques privades i públiques

El Departament de Salut està elaborant un nou Decret d’autorització de clíniques privades i públiques, que inclou l’obligació de fer una inspecció cada cinc anys de tots els centres sanitaris, una revisió del funcionament que fins ara només es feia en el moment d’obertura, d’ampliació d’instal·lacions o d’incorporació de nous serveis. La consellera de Salut, Marina Geli, ha avançat aquest dijous al Parlament la voluntat de la conselleria de revisar les condicions de les clíniques, regulades per un decret de fa més de vint-i-cinc anys, i ha desvinculat la decisió dels tres casos de morts en operacions d’obesitat i d’estètica en centres privats de Barcelona.

Redacció 01/02/2008

Segons la consellera, ja fa temps que el Departament està treballant en l’elaboració d’un decret per augmentar ‘el nivell de garanties i les exigències d’autorització de totes les clíniques privades i públiques’, però ho ha anunciat després de les darreres morts de tres dones que s’havien sotmès a cirurgies de reducció d’estòmac i de reducció de teixit adipós.

Fins ara, segons la legislació de principis dels anys vuitanta, el Departament de Salut inspecciona les clíniques públiques i privades quan aquestes obren la seva activitat, quan fan una ampliació de les instal·lacions o quan incorporen un nou servei mèdic en la seva cartera de prestacions.

Amb l’aprovació d’aquest decret, les clíniques hauran de passar una inspecció de forma sistemàtica cada cinc anys i també hauran de complir altres exigències, com subministrar de forma periòdica les dades de tota l’activitat que fan en el centre i incrementar el nivell de garanties mèdiques per als pacients, de manera que els centres que facin operacions d’alt risc tinguin els equipaments adequats, com una unitat de cures intensives.

Mort d’una noia a la clínica CIMA

Sobre les irregularitats detectades pel Departament de Salut en investigar la clínica Cima, on va morir la primera dona de les darreres tres setmanes en sotmetre’s a una operació d’obesitat mòrbida, la consellera ha apuntat que tenen relació amb els ‘protocols d’actuació que s’havien de complir’.

Com que el cas està als jutjats sota secret de sumari, la consellera de Salut no pot donar més informació sobre les ‘presumptes irregularitats’, però assegura que les tres morts són una ‘casualitat en el temps’, que coincideix amb una activitat quirúrgica d’obesitat i estètica molt alta als centres privats.

La consellera també ha afegit que el Departament està treballant sobre la publicitat de les operacions d’obesitat mòrbida per aclarir que no són intervencions d’estètica, sinó d’un problema de salut. ‘Una intervenció d’obesitat no és d’estètica’, ha puntualitzat la consellera.