Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Salut detecta “presumptes infraccions” en la primera mort en operació de reducció d’estòmac

El Departament de Salut ha detectat ‘presumptes infraccions’ en el primer cas de la noia de 19 anys que va morir després de sotmetre’s a una operació de reducció d’estòmac a la Clínica CIMA de Barcelona, per tractar el seu problema d’obesitat mòrbida. Davant dels resultats de l’expedient informatiu obert després de conèixer el cas, el passat 14 de gener, que assenyalen ‘presumptes infraccions de la legislació sanitària’, la conselleria traslladarà l’expedient al Jutjat número 30, que va obrir les diligències. Aquest expedient inclou les dades clíniques contrastades amb l’historial de la pacient i amb les verificacions i valoracions fetes pel servei d’inspecció sanitària sobre els procediments i actuacions realitzats en l’operació de la jove. Ahir dimecres va comptabilitzar-se la tercera mort en tres setmanes, després que una dona morís durant una operació estètica a la Policlínica Barcelona.

Redacció 31/01/2008

Segons informa el Departament de Salut, de la informació recollida pel servei d’inspecció se’n poden inferir ‘presumptes infraccions de la legislació sanitària’, que no especifica ni concreta perquè el cas està sota secret de sumari.

A banda d’això, el Departament ha fet un requeriment a la clínica CIMA perquè, com a titular de l’autorització per a l’activitat sanitària, és la responsable de garantir la seguretat dels pacients que s’operen als seus quiròfans, encara que sigui a mans de metges externs a la clínica, com va ser aquest cas.

La jove de 19 anys, veïna de Santa Perpetua de Mogoda, va morir el passat 11 de gener després de sotmetre’s a una operació bàrica, una intervenció que va dur a terme un cirurgià valencià, especialista en aquests casos, que utilitza els quiròfans de la clínica CIMA quan opera a Barcelona.

Aquesta és la primera investigació que va obrir el Departament de Salut per una intervenció bàrica, però uns dies més tard en va obrir una altra per la mort d’una altra dona, de 48 anys, a la Clínica Sagrada Família després d’una operació similar, per posar-se un ‘by-pass’ gàstric, el passat 21 de gener.

Després de conèixer aquest mateix dimecres la mort d’una tercera dona després d’una operació estètica a la Policlinica Barcelona, que és la tercera mort en tres setmanes, la conselleria està recopilant informació del cas per determinar si també cal obrir expedient informatiu.