Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Salten les alarmes: detecten partícules radioactives en un turó proper al riu Ebre

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha informat que la campanya especial de vigilància radiològica que l’organisme està portant a terme a l’entorn de la central d’Ascó ha detectat, a les cinc de la tarda d’aquest dimarts, un punt de ‘lleugera contaminació’ en una zona propera a la instal·lació, en un talús de la riba de l’Ebre. No s’ha detectat, però, cap contaminació als controls que s’han fet als pobles de la Ribera d’Ebre de Vinebre i Ascó, on s’estan revisant les zones habitades, els vials i les carreteres. D’altra banda, el control a alumnes i professors dels Maristes de Girona, així com al conductor, ha conclòs que cap d’ells està contaminat.

Redacció
Redacció 23/04/2008

També es va detectar aquest dilluns, a les cinc de la tarda, contaminació radioactiva en un camió procedent de la planta nuclear, després que s’hagués activat l’alarma del pòrtic de detecció de radiació de l’empresa de reciclatge de materials metàl·lics Hidesa, situada prop de Reus i amb la qual la central té contractada la gestió final dels residus metàl·lics no radioactius.

Nivell 1 a l’escala d’emergència

La unitat mòbil de vigilància radiològica del Ciemat, que està treballant a la zona en suport del CSN, ha fet la comprovació radiològica del camió i de la seva càrrega, i ha detectat partícules contaminades que s’han segregat en quatre bosses, on s’ha identificat la presència de Cobalt 60, ‘amb unes dosis en contacte entre 20 i 0,5 microsievert//hora’, segons el CSN. Les bosses amb el material es troben ja a la central per ser analitzades. El CSN ha classificat aquest fet, de forma provisional, amb el nivell 1 a l’Escala Internacional de Successos Notificables (INES) i ha demanat al titular que no es produeixi cap moviment de sortida de materials de la instal·lació sense un ‘complet’ control previ.

La central ha informat que les partícules radioactives contingudes al camió poden provenir d’un contenidor de materials metàl·lics per a reciclatge que estava situat als voltants de la xemeneia de ventilació de la Unitat I els dies de l’emissió de partícules notificada el passat 5 d’abril i que està sent objecte d’una ‘exhaustiva’ anàlisi per part del Consell.

Controls fets a 900 treballadors

Quant als controls de contaminació als treballadors, està prevista la vigilància d’unes 1.550 persones de la plantilla de la central nuclear d’Ascó i empreses subcontractistes. A dia d’avui, s’han completat els controls de més de 900 treballadors i en tots els casos s’ha constatat també l’absència de contaminació radioactiva. El CSN iniciarà els controls independents d’una mostra d’aquests treballadors aquest dimecres en un centre de dosimetria personal autoritzat.

D’altra banda, aquest dimarts s’ha completat el control de la contaminació als alumnes i professors i al conductor que van participar en la visita del col·legi dels Maristes de Girona a la central nuclear. En tots els casos, s’ha constatat que cap de les persones té contaminació radiològica i a cadascuna d’elles s’ha donat el certificat corresponent al seu mesurament.