Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Salmond presentarà un document per convocar un referèndum d’independència

Alex Salmond presentarà d’aquí unes dues setmanes un document en el qual proposarà al parlament convocar un referèndum per aconseguir la independència d’Escòcia del Regne Unit. El partit vol remarcar els 100 dies d’arribada al poder al govern d’Escòcia amb aquesta acció. Posant sobre la taula aquest important tema sobre la independència d’Escòcia, Alex Salmond està obligant a que cada partit es defineixi clarament en una posició, pro-independència o pro-Regne Unit.

Redacció
Redacció 28/07/2007

La simpatia entre els Països Catalans i Escòcia és molt gran. Fins i tot, no ens enganyem, se’ns cau la baba quan veiem a Alex Salmond, primer ministre escocès, amb una samarreta d’un equip català (es veu que és molt culé) o quan veiem que el web oficial del parlament escocès té una versió en versió en català.

Doncs ara encara ens emmirallarem més en la valentia i empenta del Partit Nacional Escocès (SNP) ja que presentarà en aproximadament dues setmanes un document amb una proposta de convocatòria d’un referèndum d’independència per a Escòcia al Parlament escocès de Holyrood. El partit vol remarcar els 100 dies d’arribada al poder al govern d’Escòcia amb aquesta acció.

Alex Salmond ha admès, això sí, que l’aritmètica política del Parlament no sembla ser propicia a tirar endavant el plebiscit. De totes maneres el Primer Ministre escocès ja ha dit que farà servir algun tot tipus de mètode convincent per incrementar els 50 dels 129 diputats del Parlament que estan a favor de la independència d’Escòcia. En contra, els qui ja han expressat que tot aquest afer “és una pèrdua de temps”: Laboristes, el Partit Conservador (Tories), i els Liberals Demòcrates.

De totes maneres l’estratègia és intel•ligent. Posant sobre la taula aquest important tema sobre la independència d’Escòcia, Alex Salmond està obligant a que cada partit es defineixi clarament en una posició, pro-independència o pro-Regne Unit. Salmond, de moment ja compta, com era d’esperar, amb el suport del partit dels Verds d’Escòcia. La resta de partits han assenyalat que caldria enfocar els esforços del govern a solucionar els assumptes “reals” dels escocesos, com la salut o l’educació.