Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Sabadell resol els problemes de convivència a les places fomentant l’esport entre immigrants i autòctons

|

- Publicitat -
Divendres, 18.00 hores. Els uruguaians Francisco, Rosario i els seus amics es troben com cada tarda a la pista poliesportiva del Parc Central del Vallès. Abans ho feien a la plaça Picaso, una zona per a vianants ubicada al barri de Campoamor, al sud de Sabadell, però des de que l’Ajuntament va construir aquesta àrea s’han traslladat a aquest indret: ‘Hi va haver queixes dels veïns, moltes intervencions policials, ens perseguien perquè hi havia alguns indocumentats i ens feien cartes d’expulsió’, explica el Francisco. 
 
Arran d’aquests fets van decidir presentar una queixa formal a l’Ajuntament, que els va oferir la possibilitat de practicar les activitats esportives a la zona del Parc Central en companyia d’un dinamitzador social. 
 
Els uruguaians no són els únics usuaris d’aquestes pistes, també hi ha ciutadans equatorians, subsaharians i marroquins que hi acudeixen habitualment. Amb tot plegat són desenes de persones les que s’apleguen cada tarda al parc, la majoria amb menjar preparat típic dels seus països. Es habitual veure-hi grups jugant a voleibol o ‘pikivolei’, una mescla entre voleibol i futbol, més característic dels països sudamericans.  
 
L’arribada al parc d’aquests col·lectius ha fet que poc a poc nouvinguts i catalans comparteixin l’espai. ‘Venen immigrants però també gent del barri, de tota la vida’, assegura el dinamitzador de la zona, Nacho Domínguez, que explica que un parell de cops per setmana es programen activitats lúdico esportives en què puguin participar veïns de procedències diverses: ‘Les que es fan amb nens són les que funcionen millor, i on la barreja d’idiomes i costums és més curiosa’, comenta. 
 
Tot plegat ajuda a normalitzar la presència dels diferents col·lectius: ‘Així quan la gent passeja pel parc no els veu com uns llatins que juguen a voleibol sinó que apropa la relació a les dues parts’, afegeix.
 
Olga Jiménez, responsable de Convivència de l’Ajuntament de Sabadell, afirma que la intenció del consistori era eliminar la percepció que tenien els veïns que els nouvinguts estaven “ocupant i monopolitzant” la plaça Picasso: ‘No volíem traslladar l’activitat a un altre lloc ni crear un gueto’, remarca Jimenez, que explica que per fomentar la integració i la relació d’ambdós col·lectius es va introduir la figura del dinamitzador.
 
Jimenez afirma que no hi ha grans problemes de convivència a la ciutat de Sabadell, on la immigració ronda el 13% i està distribuïda en diversos sectors. Tot i això reconeix que quan s’han detectat cassos d’ocupació o us indegut de l’espai públic s’ha actuat ràpidament per evitar conflictes: ‘A la zona d’Els Merinals o a Can Puiggener també s’han produït situacions d’aquesta mena i hem respost de la mateixa manera’.
 
Per Jiménez aquesta és la forma més eficient de donar solució a aquests cassos i no amb mesures ‘reactives’ com les que han emprès altres consistoris com el de Badalona: ‘Aquestes polítiques l’única cosa que generen és el moviment de col·lectius d’un indret a un altre i aquest no és el nostre objectiu’, assegura.
 
Una associació de paraguaians
 
Paralel·lament, i per fer oficial la seva presència a la ciutat com a col·lectiu, fa un parell de mesos es va constituir l’Associació Paraguaians Vallès, a través de la qual aquests ciutadans poden dur a terme accions com reservar espais municipals per a les seves reunions o participar en actes populars de la ciutat.
 
Un exemple dels beneficis que ha significat la posada en marxa d’aquesta entitat és la festa que es va celebrar el cap de setmana passat amb l’objectiu de recaptar fons per un ciutadà paraguaià que va patir un accident. L’efecte crida entre la gent que habitualment concorre aquest indret va fer que es concentressin al Parc Central unes cinc-centes persones de diferents nacionalitats, inclosa, evidentment, l’espanyola.

 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut