Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Sabadell entoma el repte de ser la ciutat més gran que celebra la consulta sobre la independència

Des de les nou del matí i fins a les vuit del vespre els sabadellencs poden votar a la consulta sobre la independència que se celebra aquest diumenge i que convertirà Sabadell en la ciutat més gran on s’hagi celebrat la consulta fins ara. La Plataforma per l’Autodeterminació a Sabadell (PAS) ha habilitat fins a 40 punts de votació i ha mobilitzat fins a 800 voluntaris perquè els 173.426 sabadellencs amb dret de vot puguin dir si volen una Catalunya independent. Els primers votants ja desfilen pels col·legis electorals, ha inaugurat les urnes Andreu Peláez de 50 anys, que ha volgut ser el primer perquè ‘el país ho necessita’. Des del dia de Sant Jordi, quan va començar el vot anticipat, ja ha votat prop de 10.000 persones, més d’un 8% del cens. Amb la jornada del 30M, Sabadell se suma als 462 municipis del Principat que ja han fet la consulta i les persones que diguin ‘Sí’ a la independència s’afegiran als gairebé 500.000 catalans que ja ho han fet en onades anteriors. Podeu seguir la consulta de Sabadell a través de Twitter amb els hashtags #consultes o #30M. També podeu visitar la fotogaleria que us ofereix directe!cat.

Redacció
Redacció 30/05/2010

Voluntaris i pressupost
L’organització havia fixat en 1.000 el nombre de voluntaris ideal per garantir el bon funcionament de la consulta. Tot i que a pocs dies del 30M la xifra només arribava a les 800 ja consideren que són operatius. La PAS comptava amb un pressupost inicial de 70.000€, del qual només s’ha arribat a assolir, segons les dades provisionals i esperant a la finalització de la campanya de recollida de guardioles distribuïdes pels establliments, prop d’un 50%. Tots aquests diners s’han aconseguit mitjançant la donació desinteressada de la gent i de diverses entitats i no s’ha rebut cap ajut econòmic ni cap subvenció oficial per part de cap administració local, comarcal, autonòmica, estatal o europea.

Votants destacables el dia de la consulta
D’entre les persones que ja han confirmat que assistiran o participaran en la consulta hi ha el portaveu del grup municipal d’ERC a Sabadell, Magí Rovira, que votarà al Casal Pere Quart a les 11.30 h acompanyat del secretari general del partit, Joan Ridao.
També exercirà el seu dret de vot el portaveu del grup municipal Entesa per Sabadell, Isidre Soler, que votarà a les 19.30 h, abans de tancar els col·legis electorals al Centre Cívic de Gràcia, ja que participarà cóm a voluntari en una mesa electoral del centre.
El representant i el grup municipal de Convergència i Unió han comunicat als mitjans i al ple de l’Ajuntament el seu suport a la consulta però s’han excusat per no poder venir a donar suport demà a la consulta ja que el parti celebra el ‘Dia de CiU’ a Gurb (Osona). Tots els regidors del grup municipal ja han votat de manera anticipada.
Representants de l’Associació Africana de Sabadell també han anunciat que aniran a votar a les 10.30h.

El PSC amb la consulta
El PSC de Sabadell va sorprendre a tothom votant favorablement al ple de l’Ajuntament la moció de suport a la consulta sobre la independència permetent que s’aprovés per majoria absoluta. Només van votar-hi en contra els dos regidors del PPC. La moció de suport, presentada per l’Entesa i ERC, ha permès que l’Ajuntament cedeixi una desena d’espais, entre centres cívics i casals, per tal de celebrar-hi votacions.

Des de la Plataforma per l’Autodeterminació a Sabadell no amagaven la sorpresa que ha generat el suport del PSC a la consulta. En la votació al ple, el regidor socialista Juan Carlos Sánchez va assegurar que ‘tot i no compartir aquestes idees, defensen el dret a exercir-les’, en el que suposa una rectificació a la política d’abstenció o negació del suport a les consultes que han practicat la majoria de grups municipals del PSC arreu del país.

El PP, en canvi, hi va votar en contra perquè ‘estan a favor de la democràcia’ però no volen que es faci aquesta pregunta.