Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

RTVE rectifica, a mitges

La denúncia d’Oriol Andrés als mitjans de comunicació després que la defensora de l’espectador de Televisió espanyola es negués a tramitar una queixa pel fet d’estar escrita en català mentre […]

Redacció
Redacció 25/01/2011

La denúncia d’Oriol Andrés als mitjans de comunicació després que la defensora de l’espectador de Televisió espanyola es negués a tramitar una queixa pel fet d’estar escrita en català mentre que se’n responen d’escrites en anglès sense cap problema, ha acabat amb un final més o menys feliç.

Tal i com us explicàvem el passat dilluns, Andrés va posar-se en contacte amb Televisió Espanyola per demanar-los que en partits de bàsquet com el Barça-Reial Madrid oferissin també una narració en català de la retransmissió, aprofitant el sistema d’àudio en dual. Segons explica l’Oriol, va fer arribar la queixa per carta, i des de Televisió Espanyola la ‘defensora de l’espectador’ li va retornar una missiva on hi deia ‘Por favor, utilice el castellano para poder tramitar su correo. Muchas gracias’. Per si no fos prou, una altra lectora, Mar Cercós, explicava quatre dies més tard que havia decidit fer-li arribar una pregunta qualsevol en anglès per comprovar el comportament lingüístic de Televisió Espanyola. La resposta de la ‘defensora del lector’ no va trigar en arribar, escrita en anglès i sense cap exigència lingüística.

El ressò mediàtic del cas ha fet que el grup parlamentari d’ERC-IU-ICV prepari una pregunta parlamentària per a la compareixença del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en la comissió mixta Congrés-Senat, que s’ha de celebrar el proper mes de febrer. Abans que tot això passi i la polèmica vagi a més, Oriol Andrés explica en el seu blog que ha intervingut Josep-Manuel Silva, conseller de la CRTVE i finalment algú a la cadena ha copsat la incongruència i hi ha volgut posar remei. Així, la defensora de l’espectador ha respost -aquest cop sense demanar traducció prèvia- la queixa de l’Oriol Andrés, i s’ha disculpat per la resposta que li van donar i li assegura que ‘ha pres les mesures perquè no torni a succeir’.

Tot i això, no s’ha posat solució a la queixa-proposta que Andrés feia arribar a TVE, i la retransmissió dels partits continuaran sent exclusivament en castellà. Andrés conclou ‘si és per TVE, és en castellà o en castellà. Hi haurem de tornar’.